Fűszeres karácsonyi brownie-fák mini pereccel és ropival lépésenként
2025. december 22. 9:30
Ha valami igazán különleges és látványos sütivel szeretnéd feldobni az ünnepi asztalt, akkor ez a fűszeres karácsonyi brownie tökéletes választás! A csokis, illatos háromszögek tetején mini sós perecek, lábuk pedig ropi – garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Fűszeres brownie-karácsonyfák, amiket mindenki imádni fog – látványos, ízletes és egyszerűen elkészíthető!
Hozzávalók (12 darabhoz):
A brownie-hoz:
- 150 g jó minőségű étcsokoládé (kb. 76% kakaótartalom)
- 150 g vaj
- 3 nagy tojás
- 125 g kristálycukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 clementine reszelt héja és leve
- ¼ tk őrölt fahéj
- Csipetnyi szegfűszeg
- Kevés frissen reszelt szerecsendió
- 100 g sima liszt
- ¼ tk sütőpor
A díszítéshez:
- 75 g porcukor
- 1-2 ek színes szórócukor (gömb vagy csillag alakú is lehet)
- 12 db mini sós perec (a csúcsra)
- 12 db ropi (a fa törzsének)
Elkészítés lépésről lépésre:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses 160°C). Bélelj ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral.
- A csokoládét és a vajat gőz felett, vagy alacsony fokozaton mikróban olvaszd fel, majd keverd simára, és hagyd kb. 20 percig hűlni.
- Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, cukrot és vaníliát. Add hozzá a clementine reszelt héját és levét, valamint a fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót. Keverd simára.
- Szitáld össze a lisztet és a sütőport. A kihűlt csokoládét öntsd a tojásos keverékhez, majd finoman forgasd össze. Ezután óvatosan dolgozd bele a lisztes keveréket is, amíg egyenletes tésztát nem kapsz.
- Öntsd a masszát a formába, és süsd 20-30 percig, amíg a teteje megszilárdul, de belül még kicsit ragacsos marad. Hagyd teljesen kihűlni a formában.
- A kihűlt brownie-t vágd 12 háromszög alakú “fára”. Ha szeretnéd, a lekerekített alját egyenesre vághatod, hogy stabilabb legyen.
- Keverj össze 2 tk vizet a porcukorral, hogy sűrű, de folyós mázat kapj. Csorgasd vagy nyomd a brownie háromszögekre cikk-cakk mintában. Szórj rá csillag alakú szórócukrot, és a csúcsra illessz egy mini sós perecet. A fa törzsének helyezd a ropit. Hagyd a mázat legalább 2 órát megkötni.
Tipp: Ez a süti nem csak látványos, de az illatos fűszerek miatt igazán karácsonyi hangulatot varázsol az asztalra. Tökéletes kiegészítője a forró csokinak vagy egy pohár forralt bornak.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem