Banánkenyér karácsonyi csavarral: fahéjas márványozással

rtl.hurtl.hu

2025. december 13. 16:00

A banánkenyér rajongóinak igazi kényeztetés: egy klasszikus recept, ami most karácsonyi fahéjas csavarral válik különlegessé. Ha már elfáradtál a mézeskalács-őrülettől, ez a recept tökéletes alternatíva: egyszerű, a túlérő banánokat tökéletesen hasznosítja, és a fahéjas márványos rétegek minden falatnál ünnepi hangulatot varázsol.

Miért imádjuk ezt a banánkenyeret?

A hagyományos banánkenyér mellett ez a verzió a fahéj csavarjával lesz igazán ünnepi: a természetes banánédes íz találkozik a cukros-fahéjas spirálokkal, ami egyszerre ad puhaságot és enyhén karamelles, aranybarna kérget.

A túlérő banánok természetes savasságuk révén működnek a szódabikarbónával, így a kenyér mindig szaftos és lágy lesz. Ha valaki a sütőporos változatot kedveli, 1 teáskanál szódabikarbóna helyett 3 teáskanál sütőport használhat.

Hozzávalók (1 kisebb kenyérformához)

A tésztához:
  • 225 g olvasztott vaj
  • 200 g cukor
  • 2 tojás (L-es)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 nagyon érett banán, összetörve
A fahéjas réteghez:
  • 40 g olvasztott vaj
  • 40 g cukor
  • 40 g barna cukor
  • 2 evőkanál fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt állítsd 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Egy kisebb kenyérformát kenj ki vajjal, majd szórj bele egy kevés lisztet.
  2. Egy nagy tálban hűtsd egy kicsit az olvasztott vajat, majd keverd hozzá a cukrot, tojásokat és vaníliát. Szitáld bele a lisztet és a szódabikarbónát, végül óvatosan forgasd bele a banánt. Ne keverd túl sokáig!
  3. Keverd össze a vajat, fehér és barna cukrot, valamint a fahéjat. Ha túl sűrű, adj hozzá 1 evőkanál extra vajat.
  4. A tészta negyedét öntsd a formába, majd kanalazz rá fahéjas keveréket. Egy kés vagy nyárs segítségével húzz nagy spirálokat a tésztában. Ismételd a rétegezést, amíg a tészta és a fahéj el nem fogy.
  5. Tedd a formát a középső rácsra, és süsd 60–70 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizd: a tészta belseje legyen szaftos, de ne folyós. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, és süsd tovább.
  6. Hagyd a kész banánkenyeret legalább 30 percig a formában pihenni, majd óvatosan emeld ki, és teljesen hűtsd ki egy rácson.

Tipp az extra karácsonyi élményhez

  • Használj nagyon érett banánokat: minél édesebb, annál finomabb a kenyér.
  • Fahéjfanoknak dupla adag cukros-fahéjas réteget is készíthetsz a látványosabb márványhatásért.
  • Tálald egy bögre forró kakaóval vagy karácsonyi teával, és az ünnepi hangulat garantált.

Fotó: Freepik

Ez is érdekelhet