Banánkenyér karácsonyi csavarral: fahéjas márványozással
2025. december 13. 16:00
A banánkenyér rajongóinak igazi kényeztetés: egy klasszikus recept, ami most karácsonyi fahéjas csavarral válik különlegessé. Ha már elfáradtál a mézeskalács-őrülettől, ez a recept tökéletes alternatíva: egyszerű, a túlérő banánokat tökéletesen hasznosítja, és a fahéjas márványos rétegek minden falatnál ünnepi hangulatot varázsol.
Miért imádjuk ezt a banánkenyeret?
A hagyományos banánkenyér mellett ez a verzió a fahéj csavarjával lesz igazán ünnepi: a természetes banánédes íz találkozik a cukros-fahéjas spirálokkal, ami egyszerre ad puhaságot és enyhén karamelles, aranybarna kérget.
A túlérő banánok természetes savasságuk révén működnek a szódabikarbónával, így a kenyér mindig szaftos és lágy lesz. Ha valaki a sütőporos változatot kedveli, 1 teáskanál szódabikarbóna helyett 3 teáskanál sütőport használhat.
Hozzávalók (1 kisebb kenyérformához)
A tésztához:
- 225 g olvasztott vaj
- 200 g cukor
- 2 tojás (L-es)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 250 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 nagyon érett banán, összetörve
A fahéjas réteghez:
- 40 g olvasztott vaj
- 40 g cukor
- 40 g barna cukor
- 2 evőkanál fahéj
Elkészítés
- A sütőt állítsd 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Egy kisebb kenyérformát kenj ki vajjal, majd szórj bele egy kevés lisztet.
- Egy nagy tálban hűtsd egy kicsit az olvasztott vajat, majd keverd hozzá a cukrot, tojásokat és vaníliát. Szitáld bele a lisztet és a szódabikarbónát, végül óvatosan forgasd bele a banánt. Ne keverd túl sokáig!
- Keverd össze a vajat, fehér és barna cukrot, valamint a fahéjat. Ha túl sűrű, adj hozzá 1 evőkanál extra vajat.
- A tészta negyedét öntsd a formába, majd kanalazz rá fahéjas keveréket. Egy kés vagy nyárs segítségével húzz nagy spirálokat a tésztában. Ismételd a rétegezést, amíg a tészta és a fahéj el nem fogy.
- Tedd a formát a középső rácsra, és süsd 60–70 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizd: a tészta belseje legyen szaftos, de ne folyós. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, és süsd tovább.
- Hagyd a kész banánkenyeret legalább 30 percig a formában pihenni, majd óvatosan emeld ki, és teljesen hűtsd ki egy rácson.
Tipp az extra karácsonyi élményhez
- Használj nagyon érett banánokat: minél édesebb, annál finomabb a kenyér.
- Fahéjfanoknak dupla adag cukros-fahéjas réteget is készíthetsz a látványosabb márványhatásért.
- Tálald egy bögre forró kakaóval vagy karácsonyi teával, és az ünnepi hangulat garantált.
Fotó: Freepik