Karácsonyi vegetáriánus menü: ünnepi ízek hús nélkül, baráti áron

rtl.hurtl.hu

2025. december 21. 7:30

A karácsonyi menü lehet ünnepi, különleges és emlékezetes hús nélkül is. Ez a háromfogásos vegetáriánus válogatás szezonális alapanyagokra épül, kreatív, mégis megfizethető receptekkel. Bizonyíték arra, hogy a meghitt ünnepi hangulat nem a drága hozzávalókon, hanem az ízek harmóniáján múlik.

Ez a háromfogásos menü egyszerre kifinomult és megfizethető, ráadásul az egyes elemek jól előkészíthetők, így az ünnepen már csak az élvezetre kell koncentrálni.

Előétel

Selymes karfiolkrémleves pirított fenyőmaggal

A karfiol igazi téli alapanyag: olcsó, könnyen beszerezhető, mégis elegáns, ha krémlevessé alakítjuk. Ez a változat letisztult, krémes és ünnepi, a tetejére szórt pirított fenyőmag pedig finom textúrát és különleges ízt ad neki – mindenféle extra díszítés nélkül.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj vagy olívaolaj
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint)
  • 2–3 ek fenyőmag (száraz serpenyőben pirítva)

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd üvegesre pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a karfiolt, átforgatjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével. Lefedve, közepes lángon kb. 15–20 percig főzzük, amíg a karfiol teljesen megpuhul.
  2. Hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel simára pürésítjük, majd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk pirított fenyőmaggal – ennyi elég is ahhoz, hogy a leves ünnepi legyen.

Költségbarát tipp: Egy adag karfiolkrémleves nagyjából 400–500 forint/főből kijön, mégis elegáns nyitánya egy karácsonyi menünek.

Karácsonyi vegetáriánus menü: ünnepi ízek hús nélkül, baráti áron

Még több ünnepi leves: Krémes sütőtöklevest az ünnepekre: gyors, elegáns téli fogás

Főétel

Ricotta–diós tortellini céklakrémes mártással

Ez a fogás a karácsonyi menü lelke: házi tészta, krémes ricottás-diós töltelék és egy szemet gyönyörködtető, enyhén édeskés céklakrém, amely nemcsak színében, hanem ízében is ünnepivé teszi az ételt.

Hozzávalók (2 adag):

A tortellinihez:
  • 2 tojás
  • 80 g liszt
  • 80 g durumdara
  • ½ evőkanál olívaolaj
  • 40 g dió
  • 150 g ricotta
  • 30 g reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
  • bors, szerecsendió
A céklakrémes szószhoz:
  • 2 közepes főtt cékla
  • 100 ml tejszín
  • 50 ml tej
  • só, bors
  • 20 g vaj

Elkészítés:

  1. A tésztához a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává gyúrjuk, fóliába csomagolva pihentetjük.
  2. A töltelékhez a diót finomra vágjuk, a ricottával és a sajttal összekeverjük, fűszerezzük.
  3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, megtöltjük, tortellinivé formázzuk.
  4. A szószhoz a céklát felkockázzuk, tejszínnel és tejjel turmixoljuk, majd vajon felmelegítjük, sóval, borssal ízesítjük.
  5. A tortellinit sós vízben kifőzzük, a céklakrémmel tálaljuk.

Miért jó választás ünnepre? Látványos, laktató, mégis húsmentes, a cékla pedig olcsó alapanyagból varázsol luxushatást.

Karácsonyi vegetáriánus menü: ünnepi ízek hús nélkül, baráti áron
Ricotta–diós tortellini céklakrémes mártással – látványos, húsmentes főfogás karácsonyra

 

Tudtad? Ezek a legnépszerűbb karácsonyi ételek a világon

Desszert

Banán–mascarpone krém karamellizált banánnal

Egyszerű, krémes és ellenállhatatlan desszert, amelyhez nem kell keksz vagy piskóta – a banán önmagában is elég karakteres. Ideális lezárása egy ünnepi menünek.

Hozzávalók (6 adag):

  • 250 g mascarpone
  • 4–5 evőkanál tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 érett banán
  • 2 evőkanál citromlé
  • 250 ml habtejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. A mascarponét a tejjel, cukorral és vaníliás cukorral simára keverjük.
  2. Három banánt összetörünk, citromlével meglocsoljuk, majd a krémhez keverjük. A tejszínt félkemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk.
  3. A maradék banánokat felkarikázzuk, cukrot karamellizálunk, vajat adunk hozzá, majd a banánt rövid ideig megforgatjuk benne.
  4. A krémet poharakba töltjük, tetejére kerül a karamellizált banán és az olvasztott csokoládé.
Karácsonyi vegetáriánus menü: ünnepi ízek hús nélkül, baráti áron
Banán–mascarpone krém karamellizált banánnal – könnyű, krémes desszert az ünnepi menü végére.

Egy menü, ami mindenkit meggyőz

Ez a vegetáriánus karácsonyi menü nem lemondásról szól, hanem kreativitásról: szezonális, megfizethető alapanyagokból építkezik, mégis ünnepi, elegáns és teljes értékű. Tökéletes választás akkor is, ha húsmentesen ünnepeltek – és akkor is, ha egyszerűen csak valami újat szeretnétek az ünnepi asztalra.

Fotók: Freepik, Pexels

Kapcsolódó tartalom