Karácsonyi vegetáriánus menü: ünnepi ízek hús nélkül, baráti áron
2025. december 21. 7:30
A karácsonyi menü lehet ünnepi, különleges és emlékezetes hús nélkül is. Ez a háromfogásos vegetáriánus válogatás szezonális alapanyagokra épül, kreatív, mégis megfizethető receptekkel. Bizonyíték arra, hogy a meghitt ünnepi hangulat nem a drága hozzávalókon, hanem az ízek harmóniáján múlik.
Ez a háromfogásos menü egyszerre kifinomult és megfizethető, ráadásul az egyes elemek jól előkészíthetők, így az ünnepen már csak az élvezetre kell koncentrálni.
Előétel
Selymes karfiolkrémleves pirított fenyőmaggal
A karfiol igazi téli alapanyag: olcsó, könnyen beszerezhető, mégis elegáns, ha krémlevessé alakítjuk. Ez a változat letisztult, krémes és ünnepi, a tetejére szórt pirított fenyőmag pedig finom textúrát és különleges ízt ad neki – mindenféle extra díszítés nélkül.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 nagy fej karfiol
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj vagy olívaolaj
- 800 ml zöldségalaplé
- 200 ml főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint)
- 2–3 ek fenyőmag (száraz serpenyőben pirítva)
Elkészítés
- A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd üvegesre pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a karfiolt, átforgatjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével. Lefedve, közepes lángon kb. 15–20 percig főzzük, amíg a karfiol teljesen megpuhul.
- Hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel simára pürésítjük, majd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk pirított fenyőmaggal – ennyi elég is ahhoz, hogy a leves ünnepi legyen.
Költségbarát tipp: Egy adag karfiolkrémleves nagyjából 400–500 forint/főből kijön, mégis elegáns nyitánya egy karácsonyi menünek.
Még több ünnepi leves: Krémes sütőtöklevest az ünnepekre: gyors, elegáns téli fogás
Főétel
Ricotta–diós tortellini céklakrémes mártással
Ez a fogás a karácsonyi menü lelke: házi tészta, krémes ricottás-diós töltelék és egy szemet gyönyörködtető, enyhén édeskés céklakrém, amely nemcsak színében, hanem ízében is ünnepivé teszi az ételt.
Hozzávalók (2 adag):
A tortellinihez:
- 2 tojás
- 80 g liszt
- 80 g durumdara
- só
- ½ evőkanál olívaolaj
- 40 g dió
- 150 g ricotta
- 30 g reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
- bors, szerecsendió
A céklakrémes szószhoz:
- 2 közepes főtt cékla
- 100 ml tejszín
- 50 ml tej
- só, bors
- 20 g vaj
Elkészítés:
- A tésztához a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává gyúrjuk, fóliába csomagolva pihentetjük.
- A töltelékhez a diót finomra vágjuk, a ricottával és a sajttal összekeverjük, fűszerezzük.
- A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, megtöltjük, tortellinivé formázzuk.
- A szószhoz a céklát felkockázzuk, tejszínnel és tejjel turmixoljuk, majd vajon felmelegítjük, sóval, borssal ízesítjük.
- A tortellinit sós vízben kifőzzük, a céklakrémmel tálaljuk.
Miért jó választás ünnepre? Látványos, laktató, mégis húsmentes, a cékla pedig olcsó alapanyagból varázsol luxushatást.
Tudtad? Ezek a legnépszerűbb karácsonyi ételek a világon
Desszert
Banán–mascarpone krém karamellizált banánnal
Egyszerű, krémes és ellenállhatatlan desszert, amelyhez nem kell keksz vagy piskóta – a banán önmagában is elég karakteres. Ideális lezárása egy ünnepi menünek.
Hozzávalók (6 adag):
- 250 g mascarpone
- 4–5 evőkanál tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 érett banán
- 2 evőkanál citromlé
- 250 ml habtejszín
- 50 g étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A mascarponét a tejjel, cukorral és vaníliás cukorral simára keverjük.
- Három banánt összetörünk, citromlével meglocsoljuk, majd a krémhez keverjük. A tejszínt félkemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk.
- A maradék banánokat felkarikázzuk, cukrot karamellizálunk, vajat adunk hozzá, majd a banánt rövid ideig megforgatjuk benne.
- A krémet poharakba töltjük, tetejére kerül a karamellizált banán és az olvasztott csokoládé.
Egy menü, ami mindenkit meggyőz
Ez a vegetáriánus karácsonyi menü nem lemondásról szól, hanem kreativitásról: szezonális, megfizethető alapanyagokból építkezik, mégis ünnepi, elegáns és teljes értékű. Tökéletes választás akkor is, ha húsmentesen ünnepeltek – és akkor is, ha egyszerűen csak valami újat szeretnétek az ünnepi asztalra.
Fotók: Freepik, Pexels
Kapcsolódó tartalom
- A legnagyobb ajándék az AI-tól: időt spórol a karácsonyi készülődésben
- Még pont időben vagy, hogy vagyonokat spórolj a karácsonyi bevásárláson – íme a trükk!