Időjárás

Zuhanyból ki, kocsiba be – jó tanácsok villámlás esetére

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. augusztus 20. 10:11

Augusztus 20-val megérkezett a menetrendszerinti hidegfront, amit sok helyen zivatarok és felhőszakadás kísér. Nem árt, ha van otthon gumicsizma, főleg, ha nyílt terepen ér minket a vihar. Ennél eggyel jobb, ha beülünk a kocsiba, vagy gyorsan haza tudunk menni. De mi történik akkor, ha a mezőn, vagy horgászás közben ér minket a vihar? 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnephez közeledve mindenki azt találgatja, vajon elmossa-e a fővárosi tűzijátékot az országba betörő hidegfront. Az operatív törzs délben ül össze, hogy döntsön a kérdésről, de a kilátások egyelőre nem túl biztatóak. A lehülést sok helyen viharok kísérik, villámlással és mennydörgéssel. Bár épületeink zöme védett a mennykő ellen, nincs olyan nyár, hogy ne hallanánk zivatarok okozta balesetekről. Szeretnénk javítani a szomorú statisztikán, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyeket villámlás idején érdemes megfogadni.

Bent a legjobb

Benjamin Franklin munkálkodása óta épületeink jó része villámhárítóval szerelt, ami azt jelenti, hogy odabent nagy biztonságban vagyunk, ha lecsap a vihar. A villámok a legrövidebb utat keresik a felhő és a talaj között, ezért ha olyan magas pontot találnak, amely még az áramot is jól vezeti, akkor szinte biztos, hogy azt választják. A villámhárítók nemcsak az emberek, hanem az elektromos hálózat épségét is védik, igaz ez utóbbi a biztosítók adatai szerint sajnos nem mindig sikerül. Ezért ha a közelgő zivatar elől lakásunkba húzódunk, nem árt, ha elektromos eszközeink közül annyit áramtalanítunk, amennyit csak lehet.

Szerencse, hogy már nem divat a vezetékes

Mármint a telefon. Hosszas traccspartit tartani egy zivataros estén ugyanis nem jó ötlet, ha azt hagyományos, vezetékes telefonnal tesszük. Minden, ami vezetékes és vezeti az áramot, veszélyforrás lehet. Igen, a vízvezeték és akár a vízcsap is. A zuhanyzással is érdemes tehát megvárni a csendesebb időt, még akkor is, ha a villámhárítók az ilyen balesetek döntő részét képesek kivédeni.

Drága Faraday-kalitka

Nem biztos, hogy mindenkinek magától értetődő, de érdemes tudni, hogy az autó belső tere az egyik legbiztonságosabb hely, ha csapkodnak a villámok. Persze csak akkor, ha nem egy fa alatt áll, amelyet potenciálisan ránk dönthet a viharos szél. Az autó kereke gumi, tehát szigetelt, nem vezeti át az áramot a járművön, ezen túl pedig Faraday-kalitkaként viselkedik, ami azt jelenti, hogy a gyorsan változó elektromos tér nem képes behatolni az utastérbe, így a bent ülők védettek a villámlás jelentette magasfeszültségtől. A repülőgépek utasai is ugyanezen okból lehetnek nyugodtak akkor, ha a pilóta egy zivatarfelhőn át vezeti a gépet. Nekik inkább a turbulencia miatt kell aggódniuk.

A horgászok védettek?

Említettük az autók gumikerekeinek szigetelő hatását, és ezt az elvet mi, emberek is kihasználhatjuk. Nem kell mást tennünk, mint gumicsizmát húzni, így csökkentve annak esélyét, hogy az áram keresztülfusson létfontosságú szerveinken. Akinek ez a munkaruha részét képezi, fel is lélegezhet, de a horgászoknak így is résen kell lenniük, hiszen egy hosszú, részben fém botot az ég felé emelve mégsem érezhetik magunkat olyan nagy biztonságban.

Hasra?

Ahogy fentebb már írtuk, a villám a legrövidebb utat keresi a talaj felé, ezért hasznos, ha nem mi vagyunk a legmagasabb pont a környéken. Ebből következik, hogy egy mezőn ácsorogni nem jó ötlet, ahogy egy fém golfütőt a magasba emelni sem. A magányos fák is fokozott veszélyt jelentenek, ezek alá ne álljunk, de az erdőben drasztikusan csökken annak esélye, hogy éppen abba a fába csapjon a villám, amely alatt mi vagyunk, így az jó (jobb) menedéknek számít. Ha mégis nyílt terepen ér minket a veszedelem, akkor sem feltétlen jó ötlet lehasalni, mert így elveszítjük azt a kis szigetelő hatást, amelyet lábbelink gumi vagy műanyag talpa nyújt.

Vegyük komolyan a viharjelzést!

Bár a hazai tavi viharjelzés elsődleges célja az erős és viharos szél előrejelzése, akkor is villognak a lámpák, ha van esély zivatar kialakulására, mivel ennek környezetében nem lehet kizárni a viharos szelet. A villámok fokozott veszélyt jelentenek a vízben tartózkodókra, ott a gyors felhevülés és a magas feszültség egyaránt komoly kockázatot jelentenek. Vegyük komolyan a viharjelzést, mert hiába figyeljük az eget, léteznek olyan pozitív lecsapó villámok, amelyek a zivatarfelhők központjától sok tíz kilométerre érnek földet, vagy éppen vizet!

A rejtélyes különc

Végül érdemes említést tenni egy ritka, különleges és nem mindig veszélytelen jelenségről, a gömbvillámról. A tudósok a mai napig nem értették meg egészen a működését, még mindig több tucat elmélet létezik arra, hogyan is alakulhat ki a jelenség. A kis gömbök képesek behatolni a házakba, ahol égési sérüléseket és áramütést is okozhatnak. Vannak legendás történetek, amelyekben az érintett házigazda seprűvel képes volt „kikergetni” az objektumot, de mivel a jelenség nem ismert kellő mélységben, így megfelelő tanácsok is nehezen adhatók. Egy jó gumicsizma azonban itt is segíthet.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Grant Faint / The Image Bank

#Időjárás#cikkek az időjárásról#ma#vihar#augusztus 20#nemzeti ünnep

Címlapról ajánljuk