Időjárás

Lazíthat a pénztárcánk, megvan, mikor jön a vénasszonyok nyara

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. szeptember 23. 15:40

Lesz még olyan idő ősszel, amikor a 18 fokos közintézmények helyett érdemesebb inkább kiállni egy kicsit a napra. 

Bizonyára már ön is észrevette, hogy a sokévi átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékeket mérünk mostanság, ráadásul – végre – csapadékból sincs hiány. Az aszály szempontjából ez jó hír, de a legtöbb ember közérzetének és pénztárcájának feltehetőleg nem tesz jót a korán érkezett hideg, hiszen éjszakánként már elkél a fűtés. Az alábbiakban megmutatjuk, mikor érkezhet a közkedvelt vénasszonyok nyara, és az is kiderül, mi köze lehet ennek a 18 fokos közintézményekhez.

Még időben

Először is le kell szögezni, hogy hiába vagyunk túl a szeptember nagy részén, még nem futottunk ki az időből.

A vénasszonyok nyara nyugodtan beköszönthet október derekán is, és akkor talán még jobban is örülünk a nap melegének.

Az ilyen időjárási helyzetekben ugyanis bár reggelente pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, de ezek feloszlását követően jellemzően sokat süt a nap, ez pedig a gyenge szél mellett kellemes hőérzetet eredményez. A hőérzet a kulcstényező, ugyanis ez az évnek ebben időszakában egy napon belül nagyon sokat változik. A fázós, kabátos reggelek után délután gyakran látunk pólóban hazafelé igyekvő embereket. A levegő ugyanis délután is legfeljebb csak hűvös, viszont gyenge légáramlás mellett a még viszonylag magasan járó nap sugarai a bőrt, ruházatot elérve akár 10 Celsius-fokot is emelhetnek a felület hőmérsékletén, így kialakulhat a nyári érzet.

Mikor jön már?

Vénasszonyok nyara helyett helyesebb lesz most csak nyaracskáról beszélni, ráadásul arra is várnunk kell még egy kicsit. Ha a néhány napos előrejelzéseket nézzük, azt látjuk, hogy még nem jött el a kellemes időjárást biztosító paraméterek együtt állása.

Vasárnap délutánig még viszonylag száraz, ugyanakkor hűvös idő lesz jellemző, ezután azonban elered az eső.

A hőmérséklet ugyan szépen emelkedik a következő 4-5 napban, de ennek az esernyő alól nehezebb lesz örülni. A középtávú, kéthetes előrejelzés már bíztatóbb képet fest. Jövő hét legvégétől szárazabbra fordul az idő, a hőmérséklet pedig emelkedésnek indul. Az előrejelzés bizonytalansága természetesen ilyen időtávon már növekszik, de azt elmondhatjuk, hogy

ha valamikor, akkor nagyjából október elejétől legalább néhány napra beköszönthet a vénasszonyok nyara, 20-25 fok közötti maximum hőmérséklettel és sok napsütéssel.

Ennél távolabb már csak heti bontásban látunk, ott viszont nem rajzolódik ki ilyen egyértelműen kedvező kép. A friss előrejelzések átlaghoz közeli hőmérséklettel számolnak, a korábbi adatok pedig arra engednek következtetni, hogy északnyugati maradhat a jellemző áramlási irány. Ez azt jelenti, hogy a levegő sem igazán meleg, sem igazán páradús nem lesz, tehát nagy özönvizekre nem kell készülnünk. Ha tehát nem is lesz napokig tartó 25 fokos meleg, de napos, száraz, hűvös időszakok még bőven előfordulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen előrejelzések pontossága viszonylagos; rövid, néhány napos eltérések még akkor is lehetnek, ha egyébként a számítások helyesek, de egy általános áttekintést mégis kaphatunk ezekből.

Miért a vénasszonyoké?

A név eredete a következő: a hagyomány szerint régen faluhelyen a házakban spórolás gyanánt addig halogatták a fűtést, amíg csak lehetett. A nyugodt őszi napokon a hideg reggeleket követően az idősek előszeretettel ültek ki házaik elé a padokra, hogy élvezzék a nap melegét, és megbeszéljék a világ nagy dolgait. Nyáron ugyanezt nem, vagy legfeljebb csak este tehették meg a forróság miatt, ezért az ősz volt az ő nyaruk. Nos, forró nyári napokról, majd a fűtés hiányáról, spórolásról írunk, milyen ismerősek ezek. Talán a régi idők nemsokára visszaköszönnek, és lehet, hogy a 20 fokos napsütés sokak számára vonzóbb lesz, mint a 18 fokos közintézmények. Amint látóhatárra kerül egy ilyen időszak, mi hírt adunk róla.

Nyitókép: Luca Picciau / REDA&CO / Universal Images Group via Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#vénasszonyok nyara#rezsi#spórolás#ma

Címlapról ajánljuk