Időjárás

Magyarországra érkezik a Nyugat-Európát lángba borító hőhullám

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. július 20. 12:53

Rossz hír, hogy túl azon, hogy meleg lesz, esőre csak elvétve lehet számítani. Emiatt az is kétséges, hogy ahol amúgy van rá lehetőség, ott az alacsony folyó- és talajvízszint miatt tudnak-e majd locsolni.

Magyarországot is eléri a Nyugat-Európában rekordokat döntögető hőhullám, emiatt szombatig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A nagy meleg is sokakat megvisel, de ami talán ennél is nagyobb baj, hogy a következő egy hétben az ország döntő részén egy csepp eső sem hullik majd.

Tomboló természet nyugaton

A múlt héten Spanyolországban és Portugáliában tartósan 40 fok körül tetőzött a hőmérséklet, és sok helyen éjszaka sem volt hidegebb 30 foknál. Ez, az erős szél és az emberi hanyagság pedig bozóttüzekhez vezetett, a lángokkal néhol azóta is küzdenek. Ez persze a mediterrán térségben nem ritka, az Egyesült Királyságban viszont kimondottan extrémnek mondható. London környékén a 40 fokos hőségben felcsapó lángok még a lakóházakat is elértek, és sajnos volt, ami meg is semmisítettek. A hőség ott az ember okozta klímaváltozásnak köszönhető.


Már egy hőmérsékleti rekord is hírértékkel bír, hát még akkor, amikor több, mint 100 van belőle. Franciaországban pontosan ez történt: főleg Bretagne térségében fűtött be szokatlan mértékben az időjárás, van, ahol 4 fokkal dőlt meg az eddigi csúcs, és van, ahol a mérések kezdete óta most emelkedett először 30 fok fölé a hőmérséklet. 

Minket is elér

Általában jellemző a mérsékelt égövben, hogy a nagy légköri képződmények nyugatról keletre vándorolnak. Így van ez most is, ezért mi sem ússzuk meg a hőhullámot. Öröm az ürömben, hogy kissé szelídül, mire ideér, ezért várhatóan nem a kánikula mértéke, inkább tartóssága okoz majd nehézségeket. 

Csütörtökön lesz országos szinten a hét legmelegebb napja, ezt követően néhány érintő hidegfront miatt az ország nyugati tájain kissé mérséklődhet a meleg, és itt-ott még záporok is lehetnek. 

A frontok azonban sajnos nem hoznak átható felfrissülést, keleten várhatóan mindvégig marad a hőség, amely ráadásul a jövő héten ismét mindenhol új erőre kap. Ha 40 Celsius-fok nem is lesz, de a tartós 35 fokos kánikula így is sokakat megvisel majd. Aki mostanság nyaral belföldön, jól választott, a természetes vizek is több fokot melegednek majd a következő egy hétben.

Nem lesz olcsóbb a kenyér

Az eddigi sorok sem adnak okot sok örömre, de ami ennél is rosszabb, és legalábbis közvetve mindannyiunkat érint, az a folytatódó csapadékhiány. A hétvégén ugyan egy-két zápor kialakulhat határainkon belül, de ez legfeljebb arra elég, hogy néhány búzatáblát meglocsoljon. Legkorábban a jövő hét utolsó napjaiban nyílik esély valamelyest csapadékosabb időre, de nyár lévén ez is inkább záporokat jelenthet, amely édeskevés a szomjazó földeknek. A hosszabb távú előrejelzések ráadásul azt sugallják, még

hetekig tarthat az átlagosnál melegebb idő, a mostanihoz hasonló európai helyzetkép, amely egyúttal szárazsággal is jár.

Öntözni egyébként sem mindenhol tudnak, de ilyen alacsony folyó- és talajvízszint mellett, ahol van rá lehetőség, ott is kérdés, lesz-e még miből. Tragikus előrejelzés ez a mezőgazdaságnak.

Az RTL Híradóban is téma volt a hőség:

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Időjárás#cikkek az időjárásról#hőség#hőhullám#hőségriadó#tűzvész#szárazság#aszály

Címlapról ajánljuk