Belföld

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 13:43

 11 és 15 óra között lehetőleg mindenki húzódjon árnyékba.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án 00.00 órától 2022. július 23-án  24.00 óráig, vagyis szerdától szombat éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. 

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#hőség#hőségriasztás#kánikula#nyár#forróság

Címlapról ajánljuk