Időjárás

Valóra vált a 2050-es jóslat, 40 fok is lehet a héten az Egyesült Királyságban

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. július 18. 6:22

A 40 fokos hőség minket is megviselne, hát még az angolokat. Az Egyesült Királyságban először rendeltek el piros fokozatú figyelmeztetést a várható rendkívül szokatlan, de szerencsére csak rövid ideig tartó hőség miatt.

Délnyugat-Európában napok óta erős hőhullám tombol. Az Ibériai-félszigeten 40 Celsius-fokos maximumok mellett 30 fokos éjszakai hőmérséklet jellemző, sőt, Portugáliában a múlt héten 46 fokkal megdőlt a melegrekord is. Sejthető, mire képes ez a légtömeg, amikor északabbra húzódva eléri a Brit-szigeteket.

Anglia déli részén tehát a napokban 38, 40 fok közé melegedhet fel a levegő, de még Skóciában is nagy esély van 30-as értékekre. 

A legforróbb idő a London-Birmingham-Norwich városok által határolt területen valószínű. Nem csoda, hogy minden létező médiumon keresztül igyekeznek tanácsokkal ellátni a lakosságot. A mostani számok kísértetiesen hasonlítanak az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálatának két évvel ezelőtti, 2050-es előrejelzéséhez. Ebben különböző kalkulációk segítségével mutatták be, milyen lehet az idő az országban, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és nem sikerül a kibocsátást megfelelően csökkenteni. Érdekesség, hogy ugyanúgy London környékére jósoltak akkor 40 Celsius-fokos hőséget, mint most.


Ez most egy rendkívüli helyzet, de a jövőben már nem lesz az. A helyi klímakutatók szerint, ha az ember nem szólt volna bele az éghajlati viszonyokba, hasonló hőhullám mindössze 100-300 évente fordulna csak elő. Mostanra ráadásul az is tízszer valószínűbbé vált, hogy ilyen hőhullámok idején a napi maximumok elérjék a 40 fokot. Hozzáteszik, a számítások alapján a jelenleg ismert és aláírt minden klímaegyezmény betartása is mindössze arra lenne elég, hogy csak 15 évente sújtson le ilyen hőség. Enélkül pedig még sűrűbben.

Ez nem hangzik jól, de vajon hihetünk a számoknak? A válasz sajnos igen. Egy friss tudományterület, a klímaattribúció lehetőséget ad arra, hogy számszerű választ lehessen adni arra a gyakori kérdésre, miszerint egy-egy időjárási szélsőség milyen valószínűséggel írható az éghajlatváltozás számlájára.

38 vagy 40 fok, szinte mindegy. Az egészségügyi hatásai mindkettőnek súlyosak, különösen a nem egészséges szervezet számára. Sajnos a felmelegedés mértékével exponenciálisan, tehát hatványozottan nő a halálozások száma is, ezt pedig a 2003-as nyugat-európai gyilkos hőhullám óta tapasztalatból is tudjuk, akkor Franciaországban 15 ezer, Olaszországban 20 ezer ember vesztettet életét.

Nyitókép: Owen Humphreys / PA Images via Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#egyesült királyság#hőhullám#klímaváltozás#előrejelzés

Címlapról ajánljuk