Időjárás

A magyarországi hőség szinte eltörpül az iráni 51 fok mellett – kánikulakörkép a nagyvilágból, avagy nem csak mi izzadunk

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. június 28. 14:35

A hőségben megfőtt tehenek, tomboló erdőtüzek, brutális meleg és kiszáradt folyók. Nem csak Magyarországon van extrém meleg, a világnak alig akad olyan része, ahol ne tombolna a kánikula. A rossz hír az, hogy ez csak egyre rosszabb lesz. 

Az év első tartós hőhulláma kezdődött hétfőn Magyarországon, amely miatt hőségriadót rendeltek el, és érvénybe lépett a „vörös kód”. Arról, hogy hogyan érdemes védekezni a kánikula ellen itt írtunk bővebben, de további hasznos tanácsokat talál még a Híradó riportjában is.


Ilyenkor érdemes vigyázni az extrém magas UV-sufgárzással is, bár a hazai sztárok már falatnyi bikinire vetkőztek


Miközben a légkondi távirányítójáért nyúlunk, vagy szerencsésebb esetben egy strandon csobbanunk, gondoljunk arra, hogy a világ számos pontján még ennél is jobban bedurrant a nyár. Hogy ne kelljen az extraprofitadóval megemelt jegyárat kifizetni, képzeletben gyorsan körberepüljük a világot, és megmutatjuk, van, ahol már annak is örülnének, ha 40 Celsius-fok alá hűlne a levegő.

Szárazság és forróság az Egyesült Államokban

A tengerentúlon a déli és délnyugati államokban 100 Fahrenheit (kb. 37 °C) fölé emelkedett a hőmérséklet, de sok helyen már az elhúzódó hőhullám végén járnak. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban összességében tízmilliókat érintett a hőség. 

Nem csak mi izzadunk – hőségkörkép a nagyvilágból
Bozottűz ellen küzdő tűzoltó a kaliforniai Jurupa-völgyben – Fotó: Qian Weizhong / VCG via Getty Images

A nyári melegről és bozóttüzekről is ismert Kalifornia államban, azon belül is a Sacramento-völgyben azonban a minap is 42 Celsius-fokot mértek, ráadásul arrafelé a víztározók szintje is nagyon alacsony, amely súlyos gondokat okozhat a következő hónapokban. Májusban odáig fajult a helyzet, hogy csökkenteni kellett az egyik víztározóból leengedhető víz mennyiségét annak érdekében, hogy fenntarthassák az áramtermelést. Ez a lépés azonban azzal járt, hogy korlátozni kellett a vízfogyasztást a térségben. 

Kansas államban pedig olyan meleg volt, hogy több ezer szarvasmarha lényegében megfőtt a hőségben. A felkavaró esetről videófelvétel is készült

Rekordok Európában

A Közép-Európát, így a Magyarországot is elérő hőhullám gócpontja Észak-Afrikában van, Tunéziában 46, Algériában 49 fok is előfordult. A mediterrán térségben a következő napokban könnyen lehet, hogy hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, sőt, Olaszországban erre már nem is kell várni. Lazio és Toszkána régiók forrósodtak fel leginkább, arrafelé egyáltalán nem kellemes a délutáni városnézés, hiszen 41, 43 fokot is regisztráltak. A leghosszabb olasz folyó is haldoklik. A Pó vízszintje olyan drámaian csökkent, hogy már az űrből is látszik. Ez a mellékfolyókat is megviseli, a Ticiono úgy néz ki, mintha egy posztapokaliptikus katasztrófafilm díszlete lenne.

Nem csak mi izzadunk – hőségkörkép a nagyvilágból
Fotó:  Mauro Ujetto / NurPhoto via Getty Images

Skandináviáról sem feltétlenül a kánikula jut eszünkbe, ennek ellenére Norvégiából és Finnországból is rekordot jelentő, 30 Celsius-fokot meghaladó értékeket jelentettek. Magyarországon a hét közepén néhány helyen 39 fokot is mérhetünk, és bár nem ez lesz a jellemző, de országos átlagban így is 35 fok fölött alakulnak majd a csúcsértékek. Enyhülésben a hétvégénél előbb ne reménykedjünk.

Nyugat-Európa sem maradt ki a jóból, ahogyan arról korábban a Híradó is beszámolt, ott is komoly hőhullámot okozott az afrikai eredetű meleg levegő.

Ázsia sem marad ki

A közel-, illetve közép-keleti régióból most Irán emelkedik ki, volt olyan város, ahol 

51 fokot mutatott a hőmérő – árnyékban. 

Ezt a rekordot óvatosan kell kezelni, hiszen arrafelé nincs 100 évre visszatekintő múltja a méréseknek, mint például hazánkban, de ez az érték önmagában is elképzelhetetlenül magas. És bizony a japánok sem fáznak. A szigetországban olyan meleg van, hogy megkértek 37 millió embert, hogy kapcsolják le a lámpákat, különben nem tudják majd kielégíteni a légkondik miatt megnövekedő áramigényt. Az országban már a napokban mért 36 Celsius-fok is az eddigi legmagasabb júniusi értéknek számított, aztán a fővárostól északnyugatra fekvő Iszeszaki városában 40,2 Celsius-fokot mértek a hétvégén. 

Ez csak a kezdet?

Hőhullámok mindig is voltak, a rekordok is törvényszerűen időről időre megdőlnek. Nem mindegy azonban, milyen erősek, milyen tartósak a hőhullámok, és milyen gyakran dőlnek meg a rekordok. Hazai kutatások alapján a trend egyértelműnek tűnik: 

hidegrekordból egyre kevesebb, melegrekordból viszont egyre több van.

A jövőben több, hosszabb és intenzívebb hőhullámmal számolhatunk, amelyeket időről időre heves zivatarokkal, felhőszakadásokkal kísért hidegfrontok szakíthatnak meg.

Nyitókép: A globális felmelegedés miatt kiszáradt Hoz-e Soltan sósvizű tó Iránban – Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#hőség#kánikula#nyár#forróság#meteorológia#hőhullám

Címlapról ajánljuk