Időjárás

Magyarország felé tart a 40 fokos spanyol hőséget okozó légtömeg – így érdemes védekezni a kánikula ellen

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. június 18. 8:55

Nyugat-Európában több helyen volt extrém meleg az elmúlt napokban, és a rossz hír, hogy a forró levegő már Magyarország felé tart. Bár durva hőhullám nem várható, nem árt felkészülni a kánikulára. Víz és naptej például mindig legyen nálunk. 

Európa nyugati, délnyugati országaiba az elmúlt napokban megérkezett az első komolyabb hőhullám, Spanyolországban több helyen 40 Celsius-foknál is melegebbet mértek. A forró légtömeg felénk vette az irányt, és bár a jövő hét elején nálunk is gyakoriak lesznek a 30 fokot meghaladó értékek, nem lesz végeláthatatlan és rekorddöntögető hőség. Nem kell azonban ahhoz 40 fok, hogy kellemetlenül érezzük magunkat, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyekkel elkerülhetjük a hőgutát.

Pihenni muszáj

A szervezet számára a legnagyobb sokkot a tartósan magas hőmérséklet jelenti, hiszen ilyenkor fennáll a veszélye, hogy belső hőmérsékletünk is megemelkedik, valamint az emelkedett pulzusszám is megviselheti a gyengébb edzettségűeket vagy azokat, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. A legfontosabb tehát, hogy próbáljunk hűvös helyen éjszakázni, napközben pedig, ha van rá lehetőségünk, többször is zuhanyozzunk le hideg vízzel, egyébként pedig jól szellőző vagy légkondicionált helyiségben tartózkodjunk. Jó tanács, hogy 

ha ablakainkon vagy az autó szélvédőjén árnyékoló fóliát használunk, azokat mindig kívülre helyezzük, hiszen ellenkező esetben az üvegházhatás fokozásával csak még nagyobb hőséget csinálunk.

Legalább 3 liter

Az emberek folyadékigénye nagyon eltérő, és nem úgy, mint az éhség esetén, sokan könnyen le tudnak mondani a kellő mennyiségről. Ez azonban nagy hiba, ne tegyük, ne várjuk meg, míg nagyon szomjasak leszünk, mert az könnyen fejfájást, súlyos esetben dehidrációt okozhat. A szakemberek egybehangzóan a vizet, a teát és a tejtermékeket javasolják az alkoholos italokkal és a cukros üdítőkkel szemben. Előbbi vízhajtó hatású, utóbbi pedig nagy mennyiségben elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet.

A külső védelem is fontos

Bár nem kapcsolódik szorosan a hőséghez, de fontos bőrünk védelme is. Mindig tartsuk észben, hogy sem a medence vize, sem a szél nem véd meg a leégéstől, a hosszú, bő fehér ruházat, napszemüveg és kalap azonban igen. A fényvédő krémet, olajat se felejtsük otthon, és használjuk is rendszeresen, mert a faktorszám csak akkor érvényesül, ha bőrünket mindig kellő mennyiségű krém fedi. A faktorszám egyébként azt jelenti, a krém használatával hányszor több időt tudunk biztonságosan a napon tölteni ahhoz képest, mint anélkül. Ha tehát bőrtípusunk szerint 20 perc alatt leégnénk, akkor egy 15-ös faktorszámú fényvédővel (ha azt nem mosta le semmi) 5 órát is kint lehetnénk. A krémezés gyakori megismétlése tehát szükséges, ugyanakkor az órát nem „nullázza le”, tehát az 5 órából még így sem tudunk 10-et varázsolni. Ha igazán jót akarunk, akkor még a ruha alatt is bekenjük magunkat, hogy miért, az az alábbi videóból kiderül.


Nyitókép: Hőhullám Spanyolországban 2022. Június 16-án – Fotó: Emilio Parra Doiztua / Bloomberg via Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#ma#hőhullám#kánikula#spanyolország

Címlapról ajánljuk