Tudomány-Tech

Az űrből is látszik az európai klímakatasztrófa: drámai műholdképeken a leghosszabb olasz folyó haldoklása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 27. 16:32

Hatalmasat csökkent a Pó vízszintje 2020 júniusa és 2022 júniusa között. Ha ez így megy tovább, kiszárad a folyó.

Rekordalacsony a Pó folyó júniusi vízállása, miután hónapok óta tartó szárazság sújtja Olaszország leghosszabb folyójának vízgyűjtő területeit.

Az Európai Űrügynökség által közzétett, animációba összefűzött műholdképek a Pó-síkságot mutatják, Piacenza közelében. A Copernicus Sentinel-2 felvételein jól megfigyelhető, hogy a folyó vízszintje 2020 júniusa és 2022 júniusa között drámaian lecsökkent.

A 2020, 2021 és 2022 júniusában készült három felvételt összehasonlítva jól látni, hogy a Pó-folyó szélessége mostanra szinte a felére csökkent, medre nagy mértékben kiszáradt, és nagy kiterjedésű homokterületek kerültek felszínre.

Az űrből is látszik az európai klímakatasztrófa: drámai műholdképeken a leghosszabb olasz folyó haldoklása
Kép: Copernicus Sentinel (2020-22) / ESA

A Pó-síkság vízszintje az Észak-Olaszország nagy területeit sújtó, több mint 110 napja tartó aszály, a kánikula és a folyót tápláló hegyek hóhiánya miatt csökkent 70 éve nem látott mértékben.

A Pó az északnyugati Alpokban ered, és az Adriai-tengerbe ömlik. Az olasz folyó nemcsak fontos vízi útvonal, de számos olasz régió számára létfontosságú vízforrás: ivóvizet ad a lakosságnak, mezőgazdasági területeket öntöznek vele, vízenergiát termel.

A Pó-síkság a legfontosabb olasz mezőgazdasági terület, az ország élelmiszer-termelésének 40 százalékát adja, beleértve a búzát, a rizst és a paradicsomot. A folyamatos aszály miatt a gazdáknak nehézséget okoz a növények öntözése, és a Pó-síkság több városában is vízkorlátozásokat vezettek be az utóbbi hetekben.

Nyitókép: június 23-i fotó a Pó egyik mellékfolyójáról, a Ticino-folyóról – Fotó: Stefano Guidi/Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#klímakatasztrófa#olaszország#pó-folyó#műholdkép#aszály#szárazság#kiszáradás#esa

Címlapról ajánljuk