Tudomány-Tech

Fantasztikus videón, ahogy az európai-japán űrszonda elrepül a Merkúr fölött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 27. 19:07

A Naprendszerünk legbelső bolygójának titkait fürkésző BepiColombo űrszondának ez volt a második közelrepülése, a komplex műszer 2025-ben áll majd végleges pályára.

Nem mindennapi videót tett közzé hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA) az európai-japán közös Merkúr-szonda útjának egy fontos szakaszáról. A BepiColombo űrszonda 2022. június 23-án másodszor is elrepült Merkúr mellett, és eközben a fedélzetén lévő két fekete-fehér műszaki kamera felvételeket készített a bolygóról.

Az űrszonda egészen közel, 200 kilométeres magasságban száguldott el a bolygó mellett, az alább látható videón már a távolodó bolygó felszíne látható. Az ESA közleménye szerint a 15 percnyi mozgást összefoglaló felvétel körülbelül 900-6200 kilométeres távolságból mutatja meg Naprendszerünk legbelső bolygóját.

Bár a felvétel nem az űrszonda tudományos kameráival készült (ezek csak a végleges pályára állás sután aktiválódnak), így is csodás részleteket mutat meg a bolygó kopár, szabdalt felszínéről. A kietlen merkúri tájat kráterek uralják, de számos vulkanikus síkság is kivehető, valamint tektonikus törésvonalak sziklaszirtjeit is meg lehet figyelni. 

A BepiColombo 2018-ban indult útnak a Naprendszer legkisebb bolygójához, több gravitációs segédmanőver után 2025-ben áll majd bolygó körüli pályára. Ez volt a második közelrepülése a Merkúrhoz, miután először tavaly októberben húzott el mellette. (Egyszer a Föld és kétszer a Vénusz mellett is elrepült már, a következő években pedig még négyszer látogatja meg a Merkúrt, hogy pályáját a bolygó mozgásához igazítsa.)

Három év múlva, ha minden jól megy, a BepiColombo igazából nem is egy, de két űrszondát állít majd pályára: az ESA Mercury Planetary Orbiterét és a JAXA Mercury Magnetospheric Orbiterét. Ezek egymást kiegészítő pályákról fognak működni, hogy a Merkúr titkait fürkésszék a bolygó magjától a felszíni folyamatokig, mágneses mezejétől és a leheletvékony légkörének határáig. A küldetés célja, hogy a Napunkhoz legközelebbi bolygó történetét jobban megismerhesse az emberiség.

Nyitókép: ESA / BepiColombo / MTM

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#merkúr#esa#bepicolombo

Címlapról ajánljuk