Tudomány-Tech

Pengeéles képeket küldött vissza a Webb-űrtávcső

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 29. 13:17

Befejeződött a James Webb űrteleszkóp fő optikai rendszereinek finomhangolása, már csak a tudományos műszerek üzembe helyezése van hátra, és indulhat a csillagászbuli.

Négy hónappal a start után újabb örömhírt közölt a NASA és az ESA a James Webb űrteleszkóp beüzemelésével kapcsolatban: a sikeres finomhangolás után befejeződött az űrtávcső fő tükrének beállítása. A szakértők a teljes átvizsgálás után megállapították, hogy a Webb-űrtávcső képes éles, jól fókuszált képeket készíteni a négy nagy teljesítményű fedélzeti tudományos műszer mindegyikével.

A teleszkóp összehangolásának hetedik és egyben utolsó szakaszának befejeztével a Webb mérnökei megállapodtak abban, hogy jöhet az utolsó szakasz, a tudományos műszerek üzembe helyezése. A műszerek beállítása és tesztelése körülbelül két hónapig tart, mielőtt a nyáron megkezdődne a tudományos működés, amit a világ csillagászai – köztük sok magyar is – már olyannyira várnak.

Az alábbi képsorozaton a teleszkóp fő képalkotó műszereinek összehangolása látható, az űrtávcső teljes látómezején:

Fotó.: NASA/STScI

Az egyes műszerek látómezejében élesen fókuszált csillagok láthatók, ezek a mérnöki képek azt bizonyítják, hogy a teleszkóp tükreinek beállítása befejeződött, a kapott képek élesek, helyes fókuszúak. A teszthez a Tejútrendszer egy kis szatellitgalaxisára, a Nagy Magellán-felhő egy részére irányították a Webb optikai rendszerét. A világűrnek e kis szeletében több százezer csillag látható.

A Webb három képalkotó műszere a NIRCam (az itt látható infravörös képek 2 mikron hullámhosszon készültek), a NIRISS (az itt látható kép 1,5 mikronon készült) és a MIRI (az itt látható kép 7,7 mikronon készült, egy hosszabb hullámhosszon, amely a csillagközi felhők és a csillagfény emisszióját is megmutatja). A negyedik műszer, az Európai Űrügynökség (ESA) NIRSpec műszere inkább spektrográf, mint képalkotó, de kalibráláshoz és célpontok felvételéhez képes képeket készíteni, mint például az itt látható 1,1 mikronos kép.

A balra alul látható képet a Webb finom irányító érzékelője (Fine Guidance Sensor) készítette, ennek két érzékelőjét általában nem tudományos képalkotásra használják, de az itt bemutatotthoz hasonló kalibrációs képeket készíthet. Ezeket a képadatokat nemcsak a kép élességének értékelésére használják, hanem a Webb általános műszerkalibrációs folyamatának részeként a finom képtorzulások és az érzékelők közötti összehangolások pontos mérésére és kalibrálására is.

A teleszkóp optikai teljesítménye továbbra is jobb, mint a mérnöki csapat legoptimistább előrejelzései. A Webb tükrei most már teljesen fókuszáltan irányítják az űrből begyűjtött fényt az egyes műszerekbe, és minden egyes műszer sikeresen készít képeket a hozzájuk érkező fénnyel. Az összes eddig kapott tesztkép minősége, a látható részletek finomsága a fizikailag lehetséges legjobb. 

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#jwst#james webb űrtávcső#nasa#esa

Címlapról ajánljuk