Tudomány-Tech

Bámulatos videót készített a NASA marsjárója egy marsi napfogyatkozásról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 21. 17:23

A Perseverance rover videót is készített róla, ahogy a Phobosz, a Mars nagyobbik holdja elhalad a Nap előtt.

Lenyűgöző videót készített a NASA Perseverance marsjárója április 2-án, küldetése 397. marsi napján, a NASA pasadenai Sugárhajtás Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory, JPL) által közzétett felvételen egy a Földön is ritkaságszámba menő esemény, napfogyatkozás látható. A jelenség a Földön abból áll, hogy a Földet és a Napot összekötő képzeletbeli egyenest keresztezi a Föld körül keringő Hold pályája. A Hold helyzetétől és távolságától függően lehet részleges, gyűrűs és teljes napfogyatkozásról beszélni.

A Marson azonban egészen mások a napfogyatkozások, ebből a szempontból igazán különleges a Perseverance által rögzített felvétel. Mivel a Marsnak két kicsi, szabálytalan formájú holdja van – a Phobos és a Deimos – ezért teljes napfogyatkozást sosem lehet látni a Marsról nézve, a vörös bolygó holdjai mindig csak egy bizonyos részét takarják ki a napkorongnak.

A NASA Perseverance marsjárója a zoomolni is képes Mastcam-Z nevű kamerájával készített videót a nagyobbik hold, a Phobos Nap előtti elvonulásáról. A jelenség alig több mint 40 másodpercig tartott, ami jóval rövidebb, mint egy tipikus földi napfogyatkozás. A JPL híre szerint ez a felvétel a valaha a Mars felszínéről készült legjobb minőségű megfigyelés a Phobos okozta napfogyatkozásáról.


A most megfigyelt napfogyatkozás segíthet a tudósoknak jobban megérteni a Phobos pályáját és azt, miképp hat a gravitációja a Mars felszínére, és hogy végső soron hogyan formálja a vörös bolygó kérgét és köpenyét.

Marsi napfogyatkozást már korábban is rögzítettek a NASA robotjai: 2004-ben a Spirit és az Opportunity marsjárók készítették az első felvételeket a Phobos-ról és a Deimos-ról napfogyatkozás idején. Később a Curiosity marsjáró is rögzített ilyen videót, a Mastcam első, még fix fókusztávolságú verziójával.

A Perseverance marsjáró újabb, Mastcam-Z kamerája minden korábbinál jobb képeket küldött vissza a földi irányításnak. Mivel van beépített napszűrője, ezért jól látszanak például az aktuális napfoltok, sőt az eredeti képfájlok feldogozásakor a Phobos egyes felületi részleteit is ki tudták venni a kutatók.

Nyitókép: NASA/JPL

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#mars#napfogyatkozás#perseverance

Címlapról ajánljuk