Tudomány-Tech

Épségben hazatértek a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrturisták

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 25. 19:57

A négy fizetős űrhajós a tervezett tíz helyett 15 és fél napot töltött az ISS fedélzetén, mert a rossz időjárás miatt halasztani kellett a visszatérést.

Hétfőn, magyar idő szerint este hét után pár perccel rendben visszaérkezett a Földre a SpaceX Dragon Endeavour űrhajójával az Axiom-1 küldetés négy űrturistája. Michael López-Alegría parancsnok, volt NASA-űrhajós, Larry Connor pilóta, valamint az izraeli Eytan Stibbe és a kanadai Mark Pathy küldetésspecialisták 17 napot töltöttek az űrben, ebből 15 és felet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Michael López-Alegría kivételével mindannyian űrturisták, azaz nem a NASA kiképzett űrhajósaiként jártak az ISS-en.


Annak ellenére, hogy a három üzletember súlyos tízmillió dollárokat fizetett az orbitális jegyükért, az űrturisták nemcsak bámészkodással és a súlytalanség élvezésével töltötték az idejüket, hanem 25 különféle kísérletet is elvégeztek a Föld körül keringő nemzetközi tudományos laboratóriumban.

Az Axiom-1 küldetés legénysége eredetileg csak tíz napot töltött volna az űrállomáson, de a visszatérés időpontját az Atlanti-óceánon uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt kétszer is el kellett halasztani. A megnyújtott tartózkodási idő alatt még némi izgalmat is átélhettek, amikor egy az űrállomást veszélyeztető űrszemét miatt módosítani kellett az ISS pályáját.

Az Endeavour űrhajó végül vasárnapról hétfőre virradó éjjel vált le az ISS-ről, hogy visszainduljon a négy űrturistával és a tudományos kísérleteket is tartalmazó rakománnyal a Földre. A SpaceX által épített Dragon űrhajó Florida partjaitól nem messze landolt az óceánban. 


Ezzel az Axiom Space startup cég történelmet írt, először tartózkodott ugyanis ilyen népes űrturistacsapat, ilyen sokáig az ISS-en. Közvetve magyar vonatkozása is van a történetnek, ugyanis a HUNOR űrhajósprogramban kiválasztandó új magyar űrhajós is az Axiom segítségével jut majd a tervek szerint az ISS-re.

A NASA tavaly ősszel már zöld utat adott egy második Axiom küldetésnek is, ha minden jól alakul, az Ax-2 űrturistái valamikor a 2022 ősze és 2023 tavasza között látogathatnak majd a Nemzetközi Űrállomásra.

Nyitókép: SpaceX/YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrturisták#axiom-1

Címlapról ajánljuk