tudomány-tech

Űrturistákkal a fedélzetén úszta meg az ütközést a Nemzetközi Űrállomás

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 18:47

Űrszemét száguldott a szerkezet felé, de egy orosz teherűrhajó új pályára állította.

Nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot.

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ-18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolják, így az ISS sebességét megnövelik, és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelik – közölte a Roszkozmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban fog tovább keringeni. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Tavaly novemberben például az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

Az ISS fedélzetén jelenleg több űrturista is tartózkodik, akiknek hazatérési időpontját már többször módosították a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Nyitókép: Getty Images

#tudomány-tech#nemzetközi űrállomás#űrturisták

Címlapról ajánljuk