Tudomány-Tech

Beletört a NASA bicskája az új holdrakéta első tesztjeibe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 18. 6:34

Harmadik kísérletre sem sikerült feltölteni üzemanyaggal a gigászi Artemis rakétát, visszaviszik az összeszerelő-csarnokba.

A NASA április 18-án, hétfőn, magyar idő szerint este 9-kor sajtótájékoztatót tart, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Space Launch System (SLS) rakéta és az Orion űrhajó nedves főpróbájának helyzetéről.

Pontosan egy hónappal ezelőtt, március 18-án számoltunk be arról, hogy a NASA floridai űrkikötőjében kigördült az összeszerelő-csarnokból az Egyesült Államok új holdrakétája. Az Artemis holdprogram első teljesen elkészült SLS-rakétája egy 11 órás út végén március 18-án hajnalban érte el a Kennedy Űrközpont 39B startállását. A rakétát az április elején tartandó nagy, kétnapos tesztre – az úgynevezett nedves főpróbára (Wet Dress Rehearsal) – készítették elő.

Az átfogó teszt során a tervek szerint teljesen feltöltötték volna a rakéta üzemanyag-tartályait folyékony oxigénnel és hidrogénnel, majd lezongoráztak volna minden rendkívül összetett folyamatot, ami a fellövéshez szükséges, a hajtóművek üzemanyag-ellátó rendszereinek ellenőrzésétől a számítógépes rendszerek beüzemelésén és az Orion űrhajó integrációján át a visszaszámlálásig.

A nedves főpróba végeztével a rakétát visszaszállították volna az összeszerelő-csarnokba, hogy további alapos teszteknek vessék alá. Mindezek végén a NASA felülvizsgálná a teszt adatait, majd konkrét indítási céldátumot határozna meg a még idénre tervezett, pilóta nélküli Hold-kerülő tesztrepülés, az Artemis-1 küldetésre. Az Artemis-programmal a NASA első körben a Holdra szeretne visszatérni, előkészítve ezzel a Marsra irányuló emberes küldetéseket.

Mint a fenti feltételes módból is kiderül, elég komoly fennakadások adódtak a nedves főpróba során. Olyannyira, hogy három próbálkozásra sem sikerült azt érdemben levezényelni, üzemanyaggal feltölteni a rakéta összes tartályát. 

A legutóbbi, harmadik, április 12-én kezdődött és április 14-én lefújt teszt során a rakéta első fokozatának tartályait kezdték feltölteni, de a mérnökök folyékonyhidrogén-szivárgást tapasztaltak az egyik csatlakozásnál, ami megakadályozta a csapatot a teszt befejezésében. A NASA tájékoztatása szerint a rakéta felső fokozatán is találtak egy hibás szelepet.

A NASA illetékesei úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a nedves főpróbára tett kísérleteket és visszaviszik a rakétát az összeszerelő csarnokba (VAB), azért, mert olyan javításokra, alkatrészcserékre van szükség, amiket nem lehet az indítóálláson elvégezni. Az amerikai űrügynökség hamarosan felülvizsgálja az ütemterveket és a lehetőségeket a hajtóanyag-töltési tesztek újraindítására.

Nyitókép: Ben Smegelsky/NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#holdrakéta#artemis#sls#kennedy űrközpont

Címlapról ajánljuk