Tudomány-Tech

A NASA élesen elítélte az orosz űrhajósok ukránellenes propagandáját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 8. 11:48

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó három kozmonauta a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság zászlóival pózolt, ez a NASA szerint szembemegy az űrállomás békés, nemzetek feletti céljaival.

A NASA csütörtökön közleményt adott ki, amelyben határozottan elítéli a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén tartózkodó három orosz űrhajós cselekedetét, akik a hétvégén Ukrajna-ellenes propagandának minősülő zászlókkal pózoltak. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Oleg Artyemjev, veterán orosz űrhajós, az ISS 51 éves parancsnoka, valamint két újonc társa, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság – az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista régiók – zászlóival fotózkodtak, miután július 3-án Oroszország a luhanszki régió teljes felszabadításáról adott hírt.

Az amerikai űrügynökség az alábbi állásfoglalást küldte ki emailben:

A NASA határozottan elítéli Oroszországot, amiért politikai célokra használja a Nemzetközi Űrállomást az Ukrajna elleni háborúját támogatva. Ez semmilyen szinten nem egyeztethető össze az állomás elsődleges funkciójával, amit nemzetközileg 15 résztvevő ország határozott meg, hogy a tudományos haladást és a technológiák fejlesztését békés célok szolgálatába állítsa.

Ilyen éles hangú, Oroszországot elítélő közleményt talán még az űrverseny feszült évtizedeiben sem adott ki a NASA.

Az űrkutatásban élenjáró két nagyhatalom viszonya az ukrajnai háború előtt sem volt teljesen felhőtlen, főként azért, mert az USA sikeresen függetlenítette magát a Szojuz űrhajóktól, amikkel az űrsiklópporgram leállítása után fuvarozta az ISS-re az amerikai űrhajósokat az orosz fél. A súlyos dollármillióktól eleső, a gazdaság gyengélkedését amúgy is megszenvedő orosz űrprogram vezetője az Ukrajna elleni háború kitörése óta teljes Amerikaellenességbe hergelte magát. Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz feje szinte folyamatosan a NASA-val való kapcsolatok teljes megszakításával, az ISS-ben való orosz részvétel leállításával fenyegetőzik. Ennek ellenére az ISS a mostani incidensig rendben működött, a közös kutatómunka nem szenvedett hátrányt az orosz-ukrán háború miatt.

Bill Nelson, a NASA igazgatója márciusban azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy a háború ellenére a két űrügynökség kapcsolata továbbra is erős, fent az űrben, az ISS fedélzetén az asztronauták és kozmonauták baráti, kollegiális légkörben dolgoznak továbbra is együtt. Azt, hogy mi lesz a szeptemberben esedékes személyzetcserével, egyelőre nem tudni. A tervek szerint ugyanis egy orosz űrhajós a SpaceX Crew Dragon űrhajóján, míg egy amerikai űrhajós egy orosz Szojuz űrhajóval repülne majd az ISS-re.

A Der Spiegel című német lapnak adott friss, július 4-én megjelent interjújában a NASA igazgatója továbbra is optimista hangot ütött meg. Szerinte az ISS működését nem fenyegeti veszély. Felidézte az Apollo-Szojuz programot, amikor 1975-ben, a hidegháború kellős közepén, a két atomhatalom űrhajói találkoztak és összekapcsolódtak az űrben, és hogy a békés együttműködés a Szovjetunió összeomlása után is folytatódott:

A mi űrsiklónk dokkolt az orosz Mir űrállomáshoz. Aztán úgy döntöttünk, hogy közösen építjük meg a Nemzetközi Űrállomást. Mindkét országra szükség van a működéshez, az oroszokra a meghajtáshoz, az amerikaiakra az energiaellátáshoz. Az űrhajósok és űrhajósok között továbbra is nagyon professzionális kapcsolat lesz, hogy életben tartsuk ezt az állomást.


Nyitókép: Roszkozmosz / vk.com

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#orosz-ukrán háború#nemzetközi űrállomás#oroszország#nasa#propaganda

Címlapról ajánljuk