Tudomány-Tech

Lőttek a nemzetek feletti összefogás egyik legfontosabb szimbólumának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 6. 17:24

A Luhanszki Népköztársaság felszabadítását ünnepelte három orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, az USA nemzeti ünnepén. Az orosz propaganda szekerét toló, a szakadár ukrajnai területek zászlóival pózoló kozmonauták már a Donyecki Népköztársaság felszabadítását várják.

A Luhanszki Népköztársaság felszabadításának napja! Ünnep a Földön és az űrben egyaránt

– ezzel a felütéssel posztolt két fotót hétfőn az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz a vk.com orosz Facebook-klón közösségi oldalon. A poszt alapján kijelenthető: végérvényesen elérte a Nemzetközi Űrállomást az orosz hódító propaganda.

Az amerikai és orosz űrügynökségek békés együttműködésével, számos ország részvételével épült űrlaboratórium mostanáig a nemzetek feletti összefogás 400 kilométer magasságban keringő szimbóluma volt, de ez a szűk negyedszázados korszak július 4-én véget ért. A két fotón három orosz űrhajós pózol egy-egy zászlóval a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda nevű orosz moduljában, az egyik zászló (lásd fent) a Luhanszki Népköztársaság világoskék-kék-piros, míg a másik a Donyecki Népköztársaság fekete-kék-piros lobogója.

A Luhanszki Népköztársaság felszabadítását ünnepelte három orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az USA nemzeti ünnepén
Fotó: Roszkozmosz / vk.com

Az időzítés nem lehet véletlen: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy nappal korábban, július 3-án vasárnap számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy az orosz hadsereg és a luhanszki népi milícia erői felszabadították a Luhanszki Népköztársaság területét, teljesítve ezzel az ukrajnai különleges katonai művelet egyik célkitűzését. Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség Putyinhoz végletekig lojális, szélsőségesen Amerika-ellenes vezetője pedig nagy valószínűséggel kapott az alkalmon, hogy július 4-én, az Egyesült Államok legfontosabb nemzeti ünnepén, a Függetlenség Napján az egykori partner orra alá dörgölhesse az Ukrajnában elért hadműveleti eredményt. (Mindeközben az orosz elnök a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem küldött július 4-i üdvözlő táviratot Amerikának.)

A júlis 4-i Roszkozmosz-posztban a következő olvasható:

A Luhanszki Népköztársaság (LNR) teljes területe felszabadult. Az orosz és a luhanszki erők teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Liszicsanszkot, az LNR utolsó nagyvárosát! A Roszkozmosz és a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósaink, Oleg Artyemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov ma csatlakoznak az LNR vezetőjének, Leonyid Pasecsniknek az „új nagy győzelem napjához” való gratulációhoz. Ez egy rég vágyott nap, amelyre a Luhanszki terület megszállt kerületeinek lakói nyolc éve várnak. Biztosak vagyunk abban, hogy 2022. július 3. örökre be fog vonulni a köztársaság történelmébe.

Az űrhajósok üzenete azzal zárul, hogy Luhanszk után a donyecki szakadár köztársaság következik:

Szövetségeseink, a Donyecki Népköztársaság polgárai, rajtatok a sor!

Az ISS-en megszokott baráti légkörben a két zászló felmutatása példátlan, meglehetősen ellenséges gesztus. A képeken a 67-es számú ISS-expedíció három orosz tagja látható:

  • középen az ISS parancsnoka, az 51 éves Oleg Artyemjev (Rigában, a Lett Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosában született),
  • jobb oldalon a 39 éves Denisz Matvejev (Leningrádban, az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság fővárosában született),
  • bal oldalon a 37 éves Szergej Korszakov (Frunzében, a Kirgiz Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosában született).

A harmadik űrbéli küldetésén lévő Artyemjev tapasztalt űrhajósnak számít, míg Matvejev és Korszakov mindketten újoncok, a mostani az első űrrepülésük. Rajtuk kívül még négyen tartózkodnak jelenleg az ISS-en: Kayla Barron, Thomas Marshburn és Raja Chari a NASA, valamint Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósai. Tehát miközben a három kozmonauta a szakadár ukrajnai köztársaságok zászlóival fényképezkedett, velük egy légtérben, tőlük pár méterre az ISS amerikai és európai moduljaiban három amerikai és egy német űrhajós dolgozott.

Nem volt más választásuk?

Nehéz megmondani, hogy a három űrhajós mosolya mennyire őszinte, mennyire érzik magukénak az orosz hadsereg ukrajnai agresszióját, mennyire értenek egyet Oroszország ukrajnai céljaival. Scott Kelly, a NASA legendás, pár éve visszavonult űrhajósa szerint az orosz űrhajósoknak nem lehetett sok választása: vagy pózolnak a zászlókkal, vagy mehetnek Szibériába. Kelly szerint az akció nem más, mint a gyerekes Rogozinhoz méltó gusztustalan politikai kinyilatkoztatás, és az ISS-en nem lenne helye népirtás népszerűsítésének.


Hasonlóképp vélekedett Garrett Reisman egykori NASA-űrhajós is, aki szerint az orosz űrhajósok, ha ellenzik is a háborút, sajnos nem nagyon tehettek mást, és hogy a zászlós trükk csak egy újabb próbálkozása Rogozinnak, hogy lojalitását bizonyítsa Putyin felé. (Reismann ennél kicsit élesebben fogalmazott, Twitteren közzétett posztjában szerepelt a gonosz mester és a felszopás kifejezés is.)

Scott Kelly egyébként korábban arról beszélt a Newsweeknek adott interjúban, hogy sok orosz űrhajóst megtévesztett az orosz háborús propaganda:

A legtöbbjük nagyon mélyre zuhant a nyúl üregébe. Meglepett, milyen könnyen félrevezették őket, és mosták át az agyukat. Nem hiszik el, ami valójában történik.

Akárhogyan is volt, egy biztos: a Roszkozmosznál készültek a dologra. A három orosz űrhajós március 18-án érkezett az ISS fedélzetére, így vagy velük, vagy egy hónappal ezelőtt, a június 3-án dokkolt távvezérlésű Progress MS-20 teherűrhajóval juttatták a két zászlót az űrállomásra. A Roszkozmosznak szemmel láthatóan további propagandacélú tervei is lehetnek a két zászlóval (vélhetően kiállítási tárgy lesz belőle), erről árulkodik legalábbis, hogy a lobogók jobb alsó sarkát kézjegyével látta el a három kozmonauta és pecsét is került rájuk:

A Luhanszki Népköztársaság felszabadítását ünnepelte három orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az USA nemzeti ünnepén

Gratulálok mindannyiuknak, és további sikereket kívánok

– válaszolta Putyin elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek egy nappal korábban, a Kremlben. Hogy a két, világűrt megjárt, kozmonauták által dedikált szakadár zászló propagandacélokra használása miképp járul hozzá a további orosz katonai sikerekhez, majd az utókor megítéli.

Nyitókép: Roszkozmosz / vk.com

#Tudomány-Tech#űrkutatás#tudomány#űrhajózás#iss#nemzetközi űrállomás#űrhajós#orosz-ukrán háború#dmitrij rogozin#július 4#ma

Címlapról ajánljuk