Külföld

Szabotázst tanít orosz katonáknak a veterán NASA-űrhajós, akit leidiótázott a Roszkoszmosz vezetője

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 17. 10:28

Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomás egykori parancsnoka Twitteren ad tippeket követőinek, hogy miképp tegyék tönkre hadihajóikat, tankjaikat. A tanácsok egy részét mindjárt orosz nyelven adja, hogy biztosan célba érjen. Az asztronauta megtrollkodta Dmitrij Medvegyevet, és más módokat is talál, hogy az orosz dezinformációk ellen harcoljon.

Hat évvel ezelőtt fejezte be űrhajós pályafutását és vonult vissza a NASA-tól Scott Kelly, az egyik legtapasztaltabb amerikai asztronauta. Kelly kivételes karrierjét nehéz dióhéjban összefoglalni, de annyit mindenképp érdemes tudni róla, hogy négyszer járt az űrben.

  1. Először 1999-ben, a Discovery űrsikló pilótájaként, az STS-103 küldetésen vett részt a Hubble űrteleszkóp szervizelésében.
  2. Másodjára 2007-ben, az Endeavour űrsikló parancsnokaként járt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ahol az űrállomás bővítésén dolgozott.
  3. Harmadjára 2010-ben, egy Szojuz orosz űrhajóval látogatott az ISS-re, és csaknem négy hónapig volt az űrállomás parancsnoka.
  4. Negyedjére 2012 novemberében szintén egy Szojuz orosz űrhajóval utazott az ISS-re, ahol rekordhosszú időt, csaknem egy évet töltött, és ebből csaknem négy hónapig ismét az űrállomás parancsnoka volt.

A négyszeres űrrepülőről és kétszeres űrállomás-parancsnokról a fentieken túl azt is tudni kell, hogy 2009 óta lelkes twitterező, a közösségi oldalon 5,3 millió követője van. Az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése óta sokkal aktívabb, mint korábban, egyáltalán nem rejti véka alá az orosz agresszióról alkotott véleményét, nyíltan bírálja az orosz kormányt – ennek oka részben az is, hogy az űrhajósnak vannak ukrán rokonai és barátai. 


Feldúltságában március 8-án azt írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöknek, hogy visszaadja a tőle kapott, az űrkutatásban tanúsított bátorságáért járó orosz kitüntetést: 

Kérem, adja oda egy orosz anyának, akinek fia ebben az igazságtalan háborúban veszett oda.

Mint a fenti tweet is mutatja, Kelly, aki az ISS-en sok időt töltött orosz űrhajósokkal, tökéletesen beszél oroszul, ezért Twitteren is gyakran oroszul posztol – főleg, ha orosz anyanyelvű követőinek vagy orosz illetékeseknek szánja gondolatait. Ez utóbbiakkal folytatott szócsatái közül nagy visszhangot kapott, amikor március elején hosszan tartó éles vitába bonyolódott Dmitrij Rogozinnal, az orosz űrügynökság igazgatójával. Kelly folyamatosan kritizálta Oroszország ukrajnai invázióját, és támadta Rogozint, amiért az orosz politikus azzal fenyegetőzött, hogy az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomást fenntartó nemzetközi együttműködésből. A szóváltás annyira elfajult, hogy a Roszkoszmosz főigazgatója blokkolta Kellyt.

„Szállj le rólam, te idióta! Különben a Nemzetközi Űrállomás végzete a te lelkeden szárad” – írta Rogozin egy akkor gyorsan törölt posztban. „Dimon, miért törölted ezt a tweetet? Nem akarod, hogy mindenki lássa, milyen gyerekes vagy?” – válaszolt Kelly oroszul, ami után jött is a tiltás. Azóta Rogozin zárolta is Twitter-fiókját.


A 2016-ban visszavonult asztronautának ekkor levelet írt a NASA egyik magas rangú alkalmazottja, és kifejezetten óvatosságra intette Kellyt, arra kérve, hogy ne provokálja az orosz partnereket, akikkel húsz éve dolgoznak együtt az ISS-en. A NASA szerint Kelly (és néhány, hozzá hasonlóan élesen fogalmazó űrhajós) szavai károsak lehetnek az ISS jövőjére nézve. Ezt többé kevésbé meg is fogadta az űrállomás egykori parancsnoka, bár nemrég nyíltan beszélt arról, hogy sok orosz űrhajóst is megtévesztett az orosz háborús propaganda:

A legtöbbjük nagyon mélyre zuhant a nyúl üregébe

nyilatkozta a Newsweeknek. „Meglepett, milyen könnyen félrevezették őket, és mosták át az agyukat. Nem hiszik el, ami valójában történik. Beszélgettem velük az elkövetett atrocitásokról, és azt hiszik, hogy az egész csak kamu, hogy az ukránok követik el őket.”


Kelly azonban abban bízik, hogy bármilyen erős is az orosz propagandagépezet, lehet ellene tenni, és ő a saját eszközeivel igyekszik is hatást gyakorolni. Május elején két külön posztláncban is foglalkozott azzal, mit tehetnek azok az orosz katonák, akik nem akarnak részt venni az ukrajnai pusztításban. Kelly arra utazik, hogy több mint ötmillió követője közt sok olyan orosz lehet, akik maguk is hasznát veszik a praktikus tanácsoknak, vagy segíthetnek azokat eljuttatni a harctéren lévőkhöz.

Május 5-én Mark Hertling veterán amerikai altábornagy segítségével 8+1 trükköt osztott meg azzal a címmel, hogy

Így szabotáld az orosz tankodat.


Kelly arra a hírekre reagált ezzel, hogy az orosz katonák sok harckocsit elhagytak Ukrajnában, és ezek egy része működésképtelen. Kelly azokhoz szólt, akik szeretnének hasonlóképp eljárni. Egyebek mellett a következőket javasolta:

  • Tégy minél több piszkot, cukrot vagy hasonlót az üzemanyagtartályokba, hogy eltömítse a vezetékeket.
  • Engedd le az olajat akár a motorból, akár a sebességváltóból, ezzel a rendszer be fog sülni.
  • A lánctalpak görgőit úgy lehet hatástalanítani, ha egyszerűen nem kenik őket. Távolítsd el az olajozókat, vagy nyomj beléjük vizet.
  • A T-72-es harckocsinak csak 48 cm a hasmagassága, így ha belehajtasz vele a parti iszapba vagy egy folyóba, rendkívül nehéz lesz vele onnan kijutni.
  • Nyomj egy halom földet a lövegcsőbe, majd lőj vele. A cső szét fog nyílni, mint egy banán, és a tank működésképtelenné válik.
  • De a legjobb, ha csak egy nagy fehér zászlót akasztasz a toronyra, a lövegcsövet hátra- és felfelé fordítod, és elindulsz az ukrán állások felé. Ez egy univerzális jel a harckocsizók körében a megadásra.

Kelly szerint ezzel nemcsak a saját életüket menthetik meg, hanem ártatlan ukránokét is:

Hozzátok meg a helyes döntést. Köszönjük a segítséget. Oroszország polgárai, osszátok meg ezt az információt az orosz hadseregben szolgáló szeretteitekkel és barátaitokkal, mert veszélyben vannak.

Másnap, május 6-án újabb praktikus tanácsok következtek, ezúttal az orosz haditengerészet jó szándékú matrózainak címezve:

Így szabotáld az orosz hadihajódat.


A tippek első csoportja arra vonatkozik, hogy miképp lehet hatásosan tüzet okozni egy hadihajón:

  • Először a tűzoltó berendezéseket kell kikapcsolni. Vágd el a közeli tűzoltótömlőket, kapcsold ki a tűzoltó-készülékeket, füstérzékelőket, és rongáld meg az egyéb tűzoltó berendezéseket.
  • Gyújts a tüzet az alsó raktérben: minél mélyebben van a hajón belül, annál jobb. A raktárak, ahová az emberek ritkán néznek be, remek helyek a tüzek számára. Megfelelő körülmények között az olajos rongyhalmok 6 órán belül spontán meggyulladnak.

Kelly tanácsai szerint a legtöbb hajónak viszonylag könnyű mechanikai sérülést okozni, ehhez elég bedobni néhány csavart és anyát a hajtómű légbeömlőnyílásaiba, vagy leereszteni az olajat. A hajót el is lehet süllyeszteni, ami nem egyszerű, de szintén megoldható, például a tengerbe vezető szivattyúszelepek kinyitásával, megrongálásával. Ha nem is süllyed el a hajó, a gépészeti terek elárasztása, a motorok meghibásodása önmagában elég lehet a szabotázshoz. Nem utolsó sorban jó megoldás lehet a navigációs és kommunikációs berendezések tönkretétele a megfelelő vezetékek elvágásával.

Végezetül Kelly azzal zárta tanácsait, hogy egy hajó harci képességét komolyan károsíthatják a híresztelések:

Találjatok ki hülyeségeket, és terjesszétek, vagy még jobb, ha csak az igazságot osztjátok meg. A hajóról szóló pletykák úgy terjednek, mint a pestis.

Nyitókép: Scott Kelly 2011-ben, egy orosz helikopter fedélzetén, miután visszatért hat hónapig tartó küldetéséről az ISS-ről – Fotó: Bill Ingalls/NASA

#Külföld#scott kelly#nasa#űrhajós#orosz-ukrán háború#szabotázs#twitter#ma

Címlapról ajánljuk