Tudomány-Tech

Az űrből érkezett jókora titokzatos tárgyat mosott partra az óceán Ausztráliában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 17. 13:36

Egy reddites aloldalon gyorsan megfejetették a rejtélyt.

Nagyméretű, hengeres tárgyra bukkantak az ausztrál partoknál, a vizsgálatban részt vevő ausztrál űrügynökség nem zárta ki, hogy egy űrrakéta leszakadt darabjáról van szó, jelentette a The Guardian.

A nagyjából két méter átmérőjű tárgyat Green Head településnél, 250 kilométerre a nyugat-ausztráliai Perth-től találták meg szombaton. A területet lezárták, a lakosságot pedig óvatosságra intették.

A közösségi oldalakra felkerült képek alapján egyértelmű, hogy egy rakéta üzemanyagtartályát vettette partra a víz. A fotókon jól látszik, hogy az eszköz régóta a vízben lehetett, szépen megtelepedtek rajta a moszatok, kagylók, a kompozit üvegszálas anyagot pedig alaposan kikezdte a sós víz.


Az ausztráliai űrügynökség be is jelentette, hogy a tárgy valószínűleg egy másik ország által felbocsátott űrrakéta egy darabja.

Egy Reddit egyik űrkutatással foglalkozó aloldalán (r/space) meg is állapították, hogy az indiai űrügynökség (ISRO) egyik PSLV rakétájának harmadik fokozata, illetve annak hajtóanyagtartálya látható a képeken. Az egyelőre nem világos, hogy mikor került a vízbe a nagy rakétaalkatrész, mint az egyik hozzászóló írta, 1993 óta 57 PSLV rakétát lőttek föl Indiából, így az sem kizárt, hogy az űrből a földre visszazuhant darabot már évek óta sodorták az óceán áramlatai.


Nem sokkal ezelőtt az indiai űrügynökség Twitteren közölte, hogy valóban egy PSLV rakétájuk maradványát vethette partra az óceán, de annak nincs köze a legutóbbi, Chandrayaan-3 Hold-küldetésük startjához::


Nyitókép: 7News

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#ausztrália#india#rakéta#rakétafokozat

Címlapról ajánljuk