Időjárás

Mikor ér már véget a hőség?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. július 1. 10:51

Éppen tetőzik az év első komoly hőhulláma, de vajon meddig tart még ez a nehezen elviselhető időszak? Íme a legfrissebb és legfontosabb tudnivalók a hőség végnapjairól.

 

Az első számú  kérdés, hogy mikor ér véget? Nos, késő este egy hidegfront érkezik és… nem, bármennyire is szeretnénk, nem vet véget a hőségnek. A front az ország nagy részén szárazon vonul át, záporokat, zivatarokat este nyugaton, szombaton már csak a Dunától keletre, azon belül nagyobb eséllyel a Tiszántúlon okoz. A hűvösebb levegő szinte csak a Dunántúlra hoz felfrissülést, ott azonban az élénk, erős északnyugati szélnek is kellemes hűsítő hatása lesz. (Emiatt a frontot is célszerűbb lenne hideg helyett langyosnak nevezni.) A Dunától keletre visszafogottabb lesz a légmozgás, így maradnak a magas hőmérsékletek, ez pedig záporok társaságában néhol kimondottan fullasztó időt eredményezhet.

A valódi változást (sokaknak megváltást) a jövő hét közepe hozza el. 

Már a hét elején is lehetnek kisebb csapadékos periódusok, ami azt jelenti, hogy a délnyugat felől érkező nedvesebb léghullámok, ha lehet, még kellemetlenebbé, fülledtebbé tehetik a levegőt. A szerdai frontot azonban már érdemes várni, hiszen egyrészt említésre méltó csapadékot hozhat a szomjazó földeknek, másrészt elvonultával jelentősen mérséklődik a meleg. Jövő csütörtöktől a maximum értékek is 30 fok közelébe eshetnek vissza, és mindenképpen frissítőbbnek ígérkeznek az éjszakák is.

Azt azonban ne gondoljuk, hogy ez lenne az év utolsó forró periódusa. 

A hosszabb távú előrejelzések alapján július végén ismét egy átlagosnál melegebb és szárazabb időszak körvonalazódik, ami az év ezen szakában nem sok jót jelent. Az ilyen prognózisok ugyan nem feltétlenül olyan pontosak, mint a rövidtávú előrejelzések, de a legfrissebb éghajlati szimulációk is azt sugallják, hogy a jövőben egyre több és egyre intenzívebb hőhullámok kínozhatják Európát és benne a Kárpát-medencét is. Addig is a legjobb, amit tehetünk, hogy vigyázunk saját és az éghajlatunk egészségére.

Nyitókép: Egy kutya a párakapu alatt a hőségben Salgótarjánban. Fotó: MTI / Komka Péter

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#hőség#kánikula#előrejelzés#ma

Címlapról ajánljuk