Időjárás

Meddig pontosak az időjárás-előrejelzések?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 15. 18:44

Rosszmájúan persze néhányan biztosan rávágnák erre a kérdésre, hogy semeddig, de a valóságban szerencsére ennél sokkal jobb a helyzet. Az elmúlt évtizedekben a számítástechnika fejlődésének köszönhetően ugrásszerűen javult az időjárás-előrejelzések pontossága is. A modern meteorológia alapját ugyanis nem a felhők és a hőmérők nézegetése, hanem a szuperszámítógépek által adott eredmények tanulmányozása adja.

A címben feltett kérdésre a bejáratott válasz a 3-5 nap szokott lenni, ez azonban ebben a formában nem fedi a valóságot. Először is, a pontosság nagyban függ az időjárási helyzettől. Nyugodt, anticiklonális helyzetben nyáron sokszor akár egy hétre előre is fokra pontos előrejelzés adható, máskor azonban egy hidegfront érkezése miatt már a másnapi előrejelzés is nagyon kérdéses. Sőt, olyan is előfordul, hogy egy front távozása után megnyugszik a légkör, így a negyedik napi előrejelzés biztosabb, mint a második napi.

A kérdésnek van még egy fontos aspektusa, hiszen az sem egyértelmű, mit nevezünk pontosnak. Ha az előrejelző egy szép nyári napon 1 fokot téved, senkit nem zavar, ugyanúgy élvezzük a napsütést a strandon 26 vagy 27 fokban is. Ha viszont egy téli, csapadékos napon történik ugyanez, akkor az 1 fok különbség már eső és havazás között dönthet – mondanunk sem kell, utóbbinak mekkora hatása van a mindennapjainkra, például a közlekedésre.

A pontosság emellett függ attól is, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Ha az a kérdés, a következő két hétben mikor lesz szárazabb vagy éppen melegebb időszak, arra már nagyon megbízható választ tud adni a meteorológia. Ha viszont az a kérdés, a Kossuth utca 54/b kertjében mikor lesz pontosan csapadék, arra lehetséges, hogy csak a zápor kialakulása előtt 10 perccel tudunk kielégítő választ adni.

Az előrejelzések nem tökéletesek, és matematikai törvényszerűségek miatt sosem lesznek azok. Az viszont biztos, hogy a fejlődés töretlen, így a jövőben egyre jobb és megbízhatóbb adatok állnak majd rendelkezésünkre.

Jelenleg a hétfői hidegfront átvonulásig tekinthetők nagy pontosságúnak a számítások, ugyanakkor az is kijelenthető, hogy azt követően is marad a hűvös, változékony idő.

A szerző az RTL meteorológusa.

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#meteorológia#allaga tamás#időjárás-előrejelzés

Címlapról ajánljuk