Híradó

Jogellenesen rúghatták ki a mentősök szakszervezeti vezetőjét, szivárogtatással vádolják

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. június 27. 18:44

Elbocsátották a mentőszolgálattól a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét. Lengyel Tibort azután küldték el, hogy a Híradóban bemutattunk egy adatlapot, amely szerint több mint három órán keresztül nem küldtek mentőt egy trombózisos beteghez. A szakszervezeti vezető jogszerűtlennek tartja a kirúgását és bírósághoz fordul. A Mentőszolgálat szerint viszont Lengyel Tibor követett el törvénysértést. Úgy tudjuk, azt a mentőst is kirúgták, aki lefotózta az esetlapot.  

Egy hónapja mutattuk be Híradónkban azt a képernyőfotót, melyet egy mentős készített az esetkocsik irányításához használt tabletről. Eszerint több mint 3 óráig hiába várták a mentőt egy trombózisos, 65 éves beteghez, akit végül magánmentő vitt kórházba.

Bár az adatok többsége ki volt takarva, úgy tudjuk, a konkrét esetet néhány nap alatt azonosította a mentőszolgálat vezetése, és felmondtak a fotót készítő mentőápolónak. Később meghallgatták a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét is.

„Itt nagyon fontos tisztázni azt, hogy a mentőszolgálat engem mint mentődolgozót hallgatott meg” – mondta Lengyel Tibor, miközben azt az ajánlott levelet mutatta, amit a vizsgálat után szerdán kapott. Ebben azt írja a Mentőszolgálat, hogy ő is részt vett az adatlap kiszivárogtatásában, ezért őt is azonnali hatállyal elbocsátották, pedig szakszervezeti vezetőként törvényi védelem alatt áll. Lengyel épp ezért jogi lépéseket fontolgat, elbocsátását jogszerűtlennek tartja, mint mondta:

Indulatból, erőből és a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva hozták meg azt a döntést, hogy eltávolítanak.

Lengyel Tibor 10 éve dolgozott a mentőknél, korábban gépkocsivezető és technikus is volt, míg le nem fokozták raktárossá, miután többször is nyilatkozott a sajtóban a mentőknél tapasztalható problémákról.

Már egy évvel ezelőtt is el akartak bocsátani, de akkor még a jogszabályokat figyelembe vették valamilyen szinten. Most pedig gyakorlatilag mindent félretettek.

– mondta Lengyel, hozzátéve, hogy csak a szakszervezet hozzájárulásával, vagy bírósági döntéssel bocsáthatták volna el.

Nem ez volt az egyetlen szivárogtatás a mentőszolgálatnál mostanában: május elején egy korábbi jegyzőkönyv is kiszivárgott arról, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter mentőt hívott akkori férjéhez, Magyar Péterhez. Az ügyről itt és itt írtunk bővebben, az akkor küldött kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz.

A mostani esetről viszont azt írták, szerintük „bizonyíthatóan jogellenes adatkezelést valósított meg” a két elbocsátott mentődolgozó, amivel több törvényt is megszegtek, ezért azonnali hatállyal megszüntették jogviszonyukat.

#Híradó#Videó#Belföld#mentőszolgálat#elbocsátás#szakszervezet#szivárogtatás#adatlap#késés#mentő#trombózis

Címlapról ajánljuk