Híradó

Magyar Péter SMS-t írt a mentők főnökének az állítólagos öngyilkossági kísérletéről szóló OMSZ-jelentés miatt

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. május 5. 18:34

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálhatja, hogyan szivárgott ki a mentőszolgálat jegyzőkönyve arról az esetről, amikor állítólag a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit mentőt hívott Magyar Péterhez. A dokumentumot szombaton hozta nyilvánosságra a Bors. Péterfalvi Attila szerint súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni az ügyben. A Mentőszolgálat már vizsgálatot indított, Magyar Péter pedig feljelentést tesz az ügyben.

„Ott volt egy ilyen xanaxos levél, úgyhogy már csak egy darab volt benne a tízes levélben, nem tudtam, hogy csak egyet vett be vagy 9-et vagy 8-at.” A kegyelmi botrány miatt a közélettől februárban visszavonult Varga Judit márciusban törte meg a csendet. A volt igazságügyi miniszter Hajdú Péternek adott interjút, amiben főleg Magyar Péterrel való kapcsolatáról beszélt. Azt mondta, tavaly februárban mentőt kellett hívni a férjéhez.

Fogtam, felhívtam a mentőket, és ahogy letettem a telefont felkelt, mint egy ilyen Netflix sorozatban, rám nézett üveges tekintettel, mond le őket, nem vettem be semmit

– mondta Varga Judit március 27-én.

Az Országos Mentőszolgálat erről készült jegyzőkönyvét szombaton a Bors hozta nyilvánosságra. Erről itt írtunk bővebben

E szerint a mentőket nem Varga Judit hívta.

A bejelentőnél az olvasható a vezetéknevet kitakarva, hogy Dr. Péter. Az esetlapon az is szerepel, hogy a mentőket végül lemondták, mert a „beteg ismeretlen helyre távozott”. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint különösen védett személyes adatok szivárogtak ki.

Amennyiben egy ilyen cselekmény, akár egy politikai kampány közepén, akármikor megtörténik, abban a pillanatban az egész egészségügyi ellátórendszerben való hit sérülhet, hiszen holnap bárkiről kiderülhet, hogy alkoholista, nemi beteg, pszichiátriai kezelés alatt állt valamikor

– mondta az RTL Híradónak Kunetz Zsombor, aki szerint a mentőszolgálat vezetőségének le kell mondania, ha kiderül, hogy tőlük szivárgott ki a dokumentum.

A mentők szóvivője írásban válaszolt az RTL Híradó kérdéseire. Győrfi Pál azt közölte „vizsgálat keretében ellenőrzik” az adatkezelés szabályosságát. Hozzátette „a dokumentáció a mentőellátás után, az EESZT rendszerébe kerül (…) ahol a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik egészségügyi ellátó is hozzáférhet”.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni az ügyben. Péterfalvi Attila azt mondta, mérlegelik, hogy indítanak-e hivatalból eljárást.

Az adatkezelés az EU-s vagy a magyar jogszabályoknak megfelelően történik-e. Az a következő kérdés, hogy egyáltalán ez a forma ez valós-e, a jegyzőkönyvi forma, és hogy ezzel ki rendelkezhetett, vagyis honnét juthatott el a sajtóhoz?

– mondta a Híradónak a NAIH elnöke.

Magyar Péter feljelentést tesz az ügyben, ezt a mentőszolgálat főigazgatójának is megírta SMS-ben.

Remélem, hogy a belső vizsgálatot tényleg elrendelték, hogy ez pontosan mi és hogy az én feljelentésem pedig érkezni fog ellenük is és a sajtótermékek ellen is

– mondta az RTL-nek Magyar Péter.

Magyar Péter hangsúlyozta, szerinte a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem igaziak.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

#Híradó#Videó#Belföld#adatvédelem#omsz#magyar péter#jegyzőkönyv#feljelentés#top hírek

Címlapról ajánljuk