Híradó

Elkezdték szétszedni a Hableány roncsait, néhány darabját a TEK is szeretné megtartani emlékként

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. május 30. 18:36

A négy éve elsüllyedt Hableányt tizenhárom nappal a tragédia után emelték ki a Dunából. Most a Hajógyári-szigeten van, az üzemeltető cég négy éve havi 300 ezer forintot fizet az őrzéséért. Az RTL Híradó megtudta, a bíróság jogerősen is felszabadította a roncsot.

Hétfőn volt négy éve, hogy a Viking szállodahajó a Margit hídnál letarolta a Hableányt. Harmincöten voltak a hajón, közülük huszonnyolcan meghaltak. A Viking kapitányát tömegszerencsétlenség okozásával vádolják, az ügyvédek szerint ősszel születhet ítélet az ügyben. Az áldozatokra kedden a budapesti rendőrök emlékeztek a Dunán, a BRFK vezetője és munkatársai koszorút engedtek a vízbe.

Hűvös volt és esett is, amikor 2019. május 29-én a dél-koreai utasok a Hableány fedélzetére léptek. Több kamera is rögzítette, amint a Viking szállodahajó utoléri és a vízbe fordítja a sétahajót, ami néhány másodperc alatt elsüllyedt. Huszonnyolcan haltak meg, huszonhat utas és a kétfős magyar személyzet. A tragédiát mindössze heten élték túl.

Még mindig zajlanak a perek: könnyeivel küszködött a bíróságon az a dél-koreai nő, akinek a lánya és a veje is meghalt a budapesti Hableány-tragédiában

Előreláthatóan szeptember 26-án Németh Leona bírónő első fokon ítéletet hirdet. Ezt nagyon várjuk, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az ítélet

 – mondta az RTL Híradónak Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető magyar cég ügyvédje. Szerinte a kártérítési per még akár másfél évig is elhúzódhat. A dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35 és 60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől.

A Viking szállodahajó ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják

A bíróság közben engedélyezte a hajóroncs szétszedését, mert már nincs szükség rá a tragédia miatt indult eljárásokhoz. Így aztán a roncsot elkezdték szétszedni, de nem tervezik, hogy teljesen megsemmisítik a Hableányt. Néhány darabját a TEK is szeretné megtartani emlékként.  

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#hableány#duna#tragédia#hajógyári-sziget#hajóroncs

Címlapról ajánljuk