Híradó

Navracsics Tibor az RTL-nek: Nem furcsa az uniós pénzekhez kötni a pedagógusok béremelését, más országokban is előfordul

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 14:50

„Van egy megállapodás az Európai Bizottsággal, amit jó, ha betartunk, főleg úgy, hogy az kedvező ránk nézve” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az RTL Híradó riporterének arról, hogy a magyar kormány az uniós pénzekhez köti a pedagógusok béremelését.

Navracsics Tibor levezette: a pedagógusok béremelésének egyik része önrész, a 10 százalékos növekedés saját vállalás, amit a magyar kormány teljesített. A másik, 10 százalék fölötti rész pedig az uniós pénzektől függ.

„Van egy 2026-ig tartó megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között, az első években a Bizottság adja a nagyobb részt, utána a magyar kormány veszi át a finanszírozást” – mondta.

A miniszter szerint egy társfinanszírozásról van szó, Ilyen pedig nem először fordul elő. 

Nem furcsa, más országokban is előfordul. 

Hozzátette: az Európai Bizottság támogat reformokat, és a pedagógusok béremelése is tekinthető egyfajta reformnak.

Novák Katalin nemrég a tüntető diákoknak és tanároknak azt mondta, egyetért azzal, hogy a tanároknak uniós forrásoktól függetlenül is magasabb fizetést kellene kapniuk. Navracsics erre az RTL-nek úgy reagált: 

Van egy megállapodásunk, amit jó, ha betartunk, főleg úgy, hogy ez kedvező ránk nézve.

A területfejlesztési miniszter még azt mondta, azt szeretné, hogy nyáron megnyíljanak a lehetőségek arra, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásokat. 

#Híradó#Videó#Belföld#politika#európai bizottság#navracsics tibor#pedagógusok#béremelés#uniós pénzek#megállapodás

Címlapról ajánljuk