Szinte naponta ütnek el figyelmetlen gyalogosokat a vonatokA telefonjára figyelt, és csak jobbra nézett, balra nem – ezért gázolt kis híján halálra a vonat egy gyalogost. A márciusban, Óbudán történt esetről készült megrázó felvételt most hozta nyilvánosságra a MÁV. A figyelmetlen nő zúzódásokkal megúszta a balesetet. A MÁV-nál azt mondják: szinte naponta ütnek el figyelmetlen gyalogosokat a vonatok.
Híradó

Szinte naponta ütnek el figyelmetlen gyalogosokat a vonatok

Bányai ViktorBányai Viktor

2023. május 23. 18:30

A telefonjára figyelt, és csak jobbra nézett, balra nem – ezért gázolt kis híján halálra a vonat egy gyalogost. A márciusban, Óbudán történt esetről készült megrázó felvételt most hozta nyilvánosságra a MÁV. A figyelmetlen nő zúzódásokkal megúszta a balesetet. A MÁV-nál azt mondják: szinte naponta ütnek el figyelmetlen gyalogosokat a vonatok. 

A haját babrálva, tétován áll a peronon a fiatal nő. Úgy tűnik, át akar menni, de másodpercekig semerre nem mozdul. Végül hirtelen a sínekre lép, de aztán meggondolja magát, és visszafordul – ekkor érkezik a motorvonat, ami elsodorja.

A csaknem végzetes balesetet még márciusban rögzítette a térfigyelő kamera az óbudai vasútállomáson. A felvételen lassítva jól látni, hogy a szerelvény – a nő szerencséjére – már csak a hátizsákját éri el. De így is métereket repül: a két vágányt elválasztó füves területre esik. 

A mozdonyvezető tehetetlen volt. „Azonnal gyorsfékezett és hangjelzést is adott ki, ő ennél többet nem tehetett. A vonat fékútja ebben az esetben is nagyságrendileg 100 méter volt, tehát neki nem volt esélye megállni” – mondta Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

A nő valószínűleg csak a túloldalra érkező vonatot figyelte, de a másik irányba nem nézett. Közben a telefonját is figyelte. Úgy tudjuk, zúzódásokkal megúszta a balesetet.

Egy 16 éves fiú nem volt ilyen szerencsés: 2019-ben Monorierdőn gázolta halálra a vonat az átjáróban. Megvárta, amíg elmegy előtte egy vonat, de a szomszédos vágányon érkező szerelvényt nem vette észre, mert zenét hallgatott, és a telefonját nyomkodta. 

Tavaly 34-en haltak meg vasúti átjáróban történt balesetekben. Idén eddig egy ember vesztette így az életét. 

A MÁV-nál azt mondják: a szerelvények szinte naponta sodornak el gyalogosokat. Sokan túl közel állnak a peron széléhez, mások pedig – ahogyan az Óbudán elsodort nő is – figyelmetlenül lépnek a sínekre.

Nézzünk körül mind a két irányba, használjuk a fülünket is, ne dugjuk be, ne hallgassunk akkor éppen hangosan zenét, ne nyomkodjuk a telefont

– tanácsolta a MÁV-csoport szóvivője.

A halkan suhanó szerelvényeket ugyanis nehezebb meghallani, mint egy zakatolva érkezőt, így emiatt is könnyen tragédia történhet.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#máv#figyelmetlenség#mobiltelefon#óbuda#vonat

Címlapról ajánljuk