Híradó

Mintha összedolgoznának a nyugati szövetség ellen: a szakértő szerint Putyin kívülről támadja, Orbán belülről hitelteleníti

Kéri BarnaKéri Barna

2023. február 22. 17:05

Vlagyimir Putyin kívülről támadja, Orbán Viktor pedig belülről hitelteleníti a nyugati szövetséget – így értékelte a magyar miniszterelnök és az orosz elnök néhány napos különbséggel elhangzott évértékelő beszédét a Feledy Botond külpolitikai szakértő. Takácsy Dorka Oroszország szakértő szerint az sem véletlen, hogy mindkét beszédben nagy hangsúlyt kapott a genderkérdés.

A legtöbb uniós kormányfővel ellentétben nem tapsolt Orbán Viktor és feltűnően távolságtartóan viselkedett, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két hete uniós vezetőkkel találkozott Brüsszelben.

Bár hétvégi évértékelőjén a miniszterelnök  elismerte: Oroszország támadta meg Ukrajnát, az uniót és a NATO-t is bírálta a kialakult helyzet miatt. Szerinte csak Magyarország akar békét.

„Mi a nyugati világ része vagyunk, NATO és Európai Uniós tagok, és ott rajtunk kívül mindenki a háború pártján áll – közölte évértékelőjében Orbán Viktor

Néhány nappal későbbi beszédében Vlagyimir Putyin is a NATO-t okolta a háborúért, és azt is mondta: a szövetség célja Oroszország elpusztítása.  

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy összecseng a két beszéd: Vlagyimir Putyin kívülről támadja, Orbán Viktor belülről gyengíti a szövetséget.

„Ez gyakorlatilag a szövetség belülről történő hiteltelenítése, és a közös pozíció aláásása. Akkor is, ha az orosz pozíciók kérdéséről van szó, de ugyanezt megtörtént Kínával kapcsolatban is” – emlékeztetett Feledy Botond.

Orbán Viktor a gender-ügy (ami a magyar kormánypropagandában egészen más, mint a valóságban) miatt is Brüsszelt tette felelőssé.

„A genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás” – mondta Orbán.

„Nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel menteget, magyarázza a megmagyarázhatatlant – jelentette ki Orbán.

Putyin pedig arról beszélt, hogy a nyugatiak tönkre teszik a saját népüket, nyugaton – szerinte – már a pedofília is elfogadott.

Ez egy jól bevált téma, amivel az orosz lakosságot lehet riogatni –  Takácsy Dorka Oroszország-szakértő. Szerinte ezt a témát használják a nyugat lealacsonyítására.

Van is egy szavuk rá, a 'Gayropa’, ami a meleg és az Európa szavak összevonásából származik

– magyarázta.

A szakértő azt mondja, a témát exportálják is.

Az orosz vezetés előszeretettel támogat szélsőséges pártokat, amelyek ezeket a kérdéseket az agendájukra tűzik és napirenden tartják nyugaton – mondta. Szerinte az a cél, hogy a nyugati világot így hiteltelenítsék.

#Híradó#Videó#politika#top hírek#orbán viktor#vlagyimir putyin#Feledy Botond

Címlapról ajánljuk