Külföld

Orbán Viktor feltűnően távolságtartóan viselkedett Volodimir Zelenszkijjel Brüsszelben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 9. 15:12

Az ukrán elnök beszédet mondott csütörtökön az Európai Parlamentben és az Európai Tanács soron kívüli csúcsértekezletén is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, londoni és párizsi látogatása után csütörtökön Brüsszelbe érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy egyeztessen az uniós országok vezetőivel az orosz megszállás ellen harcoló Ukrajnának nyújtandó gazdasági és katonai jellegű támogatásokról.

Zelenszkij beszédet mondott az Európai Parlamentben, ahol üdvrivalgással és felállva tapsolva fogadták az EP-képviselők. Az ukrán elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy szerint országa történelmi csatát vív, és megköszönte az európai embereknek, hogy ebben támogatják őket. Zelenszkij szerint az EU-csatlakozás lehetősége arra ösztönzi az ukránokat, hogy erősek maradjanak és folytassák a küzdelmet.

Az Európai Parlament ülése után közös tablókép készült az európai országok vezetőivel. Amikor Volodimir Zelenszkij odament a rá váró uniós vezetőkhöz, azok tapssal fogadták. Az erről készült videón az látszik, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem tapsolt.


A magyar miniszterelnököt egyébként pont Zelenszkij mögé állították be a csoportképhez, a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón szinte csak Orbán Viktor nem mosolyog.

Orbán Viktor feltűnően távolságtartóan viselkedett Volodimir Zelenszkijjel Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az ukrán elnök részt vett az Európai Tanács soron kívüli csúcsértekezletén is. Volodimir Zelenszkij az uniós országok vezetői előtt arról beszélt, hogy  Ukrajna az unió támogatásával képes megvédeni önállóságát. Az ukrán elnök szerint hosszan tartó béke csak akkor lesz Európában, ha Ukrajna megnyeri honvédő háborúját és az Európai Unió tagjává válik.

Az Európai Tanács sajtószolgálata által közzétett videón szintén feltűnik Orbán Viktor. Az uniós vezetők a csúcsértekezlet előtt kezet fogtak, ölelkeztek, barátságosan beszélgettek az ukrán elnökkel, egyedül a magyar miniszterelnök maradt ülve, nem ment oda hozzá. Még Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Orbán Viktor egyik utolsó európai szövetségese is puszival és kézfogással üdvözölte Zelenszkijt.


A brüsszeli csúcs után Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozott magyar újságíróknak. Orbán Balázs az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy Magyarország modernkori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja a megtámadott Ukrajnának, és támogatja Kijev uniós integrációs törekvéseit is azzal a feltétellel, hogy az uniós követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell, ideértve a kisebbségek jogainak védelmét. 

Orbán Balázs közölte: Magyarország álláspontja nem változott, továbbra sem tudja fegyverrel segíteni Ukrajnát, mert mielőbbi békére és tűzszünetre van szükség. Magyarország nem támogatja a szankciókat, azonban az uniós egység érdekében nem akadályozza meg bizonyos intézkedések meghozatalát, kivéve azokon a területeken, amelyek elemi magyar nemzeti érdeket érintenek. Ilyen az energetika, az olaj, a földgáz és a nukleáris energia területe.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#európai unió#brüsszel#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk