Külföld

Szinte csak Orbán nem tapsolt Zelenszkijnek, akit üdvrivalgás fogadott az Európai Parlamentben

rtl.hurtl.hu

2023. február 9. 12:33

Volodimir Zelenszkijt felállva tapsolták az európai képviselők. Majd megtapsolták az EU-vezetők is. Csak Orbán Viktor nem. 

Ukrajna az európai értékeket, az európai életmódot védelmezi, és az európai jogállamiságot az „Európa-ellenesként” jellemezett Oroszországgal vívott háborújában – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, az Európai Parlamentben elmondott beszédében.

Az ukrán elnököt üdvrivalgással, és felállva tapsolva fogadták a parlamenti képviselők Brüsszelben.

Zelenszkij a beszédében közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „meg akarja semmisíteni” az európai értékeket, és arra kérte az európai országokat, hogy támogassák Ukrajnát a háborúban. Szerinte az orosz kormány „gyűlöli” a sokszínűséget, és az idegengyűlöletben érdekelt, és olyan a 1930-as és 1940-es éveket akarják visszahozni.

Az ukrán elnök szerint országa „történelmi csatát” vív, és megköszönte az európai embereknek, hogy ebben támogatják őket, közölve, hogy „győzelmük garantálni fogja az európai értékeket”. Hozzátette, hogy a lehetőség, hogy csatlakozhatnak az EU-hoz, arra ösztönzi őket, hogy erősek maradjanak és folytassák a küzdelmet.

Az Európai Parlament előtt mondott beszédét követően egy fotózáson vett részt az európai országok vezetőivel. Amikor odament a rá váró politikusokhoz, ők tapsban törtek ki. Az erről készült videóból úgy tűnik, csak egyetlen egy vezető nem tapsolt: Orbán Viktor. Aki egyébként a fotón pont mögötte állt.  A Telex megjegyzi: Klaus Iohannis román elnök is csak mosolygott.


Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Európai Parlamentben (EP), Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

 

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor#eu#európai parlament#brüsszel

Címlapról ajánljuk