Házon kívül

Mintha az lenne a társadalom célja, hogy a humoristáknak tápanyagot szolgáltasson – így értékelik 2023-at a magyar közélet fontos szereplői

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 9:28

Hogyan látja 2023-at, és mit vár 2024-től a környezetvédelemre is érzékeny humorista, Litkai Gergely, a független sikerfilmet készítő Reisz Gábor, a rétesboltos, aki egy majd százéves üzletet vezet, egy fővárosi gimnázium tanára, a közéleti kérdésekben is gyakran megnyilvánuló Nagy Ervin, valamint drMáriás, akinek tavalyi kiállítása botrányt kavart? Mindez kiderül a Házon kívül újévi riportjából.

A Házon Kívül 2024-től új időpontban jelentkezik az RTL-en: vasárnaponként, a Híradó előtt.

Tavaly, egy havas áprilisi napon Litkai Gergely humoristával jártuk végig a Házon kívülben a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt.

Annyira abszurd volt, mintha egy Monty Python-epizódban lettem volna

– jegyezte meg a humorista. A sétányt egy fák nélküli, kietlen szántóföld közepére építettek a Nyírségben, ami sok látogatónál kiverte a biztosítékot.

Litkai Gergely szerint egy humoristának az egyik legnagyobb előnye, hogy arról beszélhet, és azt mondhat, amit csak akar.

Gyakorlatilag csak hátradőlök, és történnek a fura dolgok egymás után. Már ha ez lenne egy társadalom célja, hogy a humoristáknak tápanyagot szolgáltasson, akkor van min nevetni.

Talán a bőséges humorforrásnak is köszönhető, amit a politikai és közéleti döntések nyújtottak, de a Litkai Gergely vezette Dumaszínház nagyon jó évet zárt, rengeteg előadásuk volt, rengeteg nézővel. Ráadásul ők készítették az RTL szilveszteri Híradóját is.

Ez egy válságműfaj, válságmérők vagyunk. Van egy általuk elképzelt világ, és van a valóság, mi segítünk abban, hogy ezt a kettő közötti óriási feszültséget egy kicsit humorral enyhítsük.

A humorista, akinek a végzettsége jogász, a gyermekvédelminek mondott törvényre kapta fel a fejét leginkább „Nagyon fura, hogy valaki úgy képzeli, hogy egy melegekről szóló kép megtekintése melegséget okoz. Ennyi erővel nem lehetne megtekinteni náthás embereket, mert akkor náthásak lesznek.”

Márpedig a törvényt már alkalmazzák is. Rekordösszegű büntetést kapott a Líra könyvesbolt, mert nem fóliázták le a könyveket, amelyekben a homoszexualitásról is szó van. És emiatt rúgták ki L. Simon Lászlót is a Nemzeti Múzeum éléről.

drMáriás meg is festette, a „gyermekvédelem” következményeit

Máriás Béla, művésznevén drMáriás szerint L. Simon László kirúgása volt a tavalyi év egyik legelgondolkodtatóbb történése.

„Gyakorlatilag csak hátradőlök és történnek a fura dolgok egymás után” – így értékelik 2023-at a közélet fontos szereplői
drMáriás 

Maga a kiállítás anyaga nem volt amorális vagy botrányos – mondta a művész, akinek háza táján szintén állt a bál egy ideig, amikor tavaly Szarvas Attila tízgyerekes tornatanár, KDNP-s képviselő kérdőre vonta drMáriást Havanna lakótelepi kiállítása után. Két kép verte ki a politikusnál a biztosítékot: az egyiken Schmidt Mária, a miniszterelnök jó barátja látható, karjában fiával, Ungár Péter LMP-s politikussal. A képet évekkel ezelőtt festette Máriás, és az eredetit valaki meg is vette. A másik képet, ami egy közismert francia naiv festő, Henri Rousseau művészi átirata, az erotikus tartalma miatt találta kiállíthatatlannak a KDNP-s politikus.

Az ötéves gyerek is talál ennél sokkal brutálisabbat a telefonján, de hát ez már egy vita tárgya

– mondta a festő. Bár a betiltás híre inkább növelte a kiállítás forgalmát, Máriás a hétköznapokban nagyon is érzi, hogy kisebb a kereslet a művészetekre.

Kettészakadt az ország

Nemcsak a szakma szakadt ketté, hanem az ország is. Erről szól Reisz Gábor két nemzetközi filmfesztiválon is díjazott filmje, a Magyarázat mindenre. A film főszereplője, Ábel megbukik a történelemérettségin, de otthon azt mondja, azért, mert kokárda volt a zakóján. Az ügyből hatalmas botrány lesz, miután egy kormányközeli lap megírja. A fiú konzervatív apja és liberális történelemtanára egymásnak esnek.

„A filmben is benne van, hogy gyakorlatilag nincs olyan kérdéskör vagy probléma, ami ne lenne összepolitizálva. Nekem ez az SZFE-ügynél esett le, hogy a lényeg, hogy minél hamarabb meglegyen bélyegezve egy intézmény, azon felül pedig azok is, akik oda jártak” – mondta Reisz Gábor.

„Gyakorlatilag csak hátradőlök és történnek a fura dolgok egymás után” – így értékelik 2023-at a közélet fontos szereplői
Reisz Gábor az Arany oroszlán-díjjal

Reisz Gábor filmje nem kapott állami támogatást, igaz, nem is pályáztak, mert szerinte nincs értelme – annyiszor utasították el.

Valójában soha nem kaptunk rendes indoklást arra vonatkozóan, hogy miért nem csinálhatunk Magyarországon filmet. 

Így a később díjnyertes film szlovák állami pénzből és egy magáncég, a Proton Cinema segítségével készült el minimális költségvetésből, mindössze 20 nap alatt.

Bár nem humorista, Nagy Ervin 2023-ban is elmondta véleményét 

Nagy Ervin színész, aki annak ellenére kiáll és elmondja a véleményét, hogy a kormánypártok közeléből sokan támadják érte. Néhány éve meg is büntették. Legalábbis ő így értékeli, hogy bár megkapta a filmkritikusok díját, de aztán mégsem, mivel törölték azt a kategóriát, amelyben díjazták volna.

Egy kicsit ilyen tűzben edzett férfi lettem 

– mondta a színész a történtek után.

„Gyakorlatilag csak hátradőlök és történnek a fura dolgok egymás után” – így értékelik 2023-at a közélet fontos szereplői
Nagy Ervin is felszólalt a tanárok tüntetésén

Aggódni elsősorban amiatt aggódik, hogy mi lesz a szakmájával, a színházakkal. Ahogy mondja: kulturális kiszorítósdit játszik a kormány.

„A kormány a kritikát támadásnak veszi”

Gadanecz Éva évtizedek óta tanít egy jó nevű budapesti gimnáziumban. Sokszor tüntetett, demonstrált az elmúlt években, és végignézte, ahogy sok-sok kollégája kénytelen volt elhagyni a pályát. Másokat kirúgtak, mert demonstráltak, hogy feltűnjön, mekkora bajban van az oktatás. Szerinte az a rettenetes, hogy a kormány a kritikát támadásnak veszi.

A státusztörvény is pont egy ilyen gyomros, amit kapott a pedagógustársadalom 

– mondta a pedagógus. Éva két gyermeke jövőjét nem látja egyelőre Magyarországon, és ez talán jobban elkeseríti, mint a pedagóguspálya elértéktelenedése. Azt mondja: ma már leginkább biztonságra vágyik.

Budapest legrégebbi rétesboltjának tulajdonosa tudja igazán, hogyan lehet túlélni

Márton Mátyás Budapest legrégebbi rétesboltjának a tulajdonosa. Az üzlet már majdnem 100 éves, 1926-ban nyitott. Ha valaki, ő igazán tudja, hogyan lehet túlélni. Mátyás rétesboltjában dolgozik az egész család. Karácsony kivételével minden nap nyitva vannak tíztől este nyolcig.

Pontosabban éjfélig vagyok nyitva, utána fejezem be a könyvelést, a zárást, és az ajtót csak akkor csukom be, amikor kimegyek rajta

 – meséli az üzletember, aki addig szolgálja ki vendégeit, amíg a boltban tartózkodik. Így este sok mentős, taxis, buszsofőr tér be hozzá. Vannak nagyon nehéz időszakok is, a covid megtizedelte a vásárlókört, és az elmúlt évek rekordinflációja sem tett jót az üzletnek. Azt mondja, a rétes sokaknak ma már kuriózumnak számít.

„Gyakorlatilag csak hátradőlök és történnek a fura dolgok egymás után” – így értékelik 2023-at a közélet fontos szereplői
Márton Mátyás

Régen egy házaspár minden gond nélkül hetente egyszer megengedhette magának két gyerekkel, hogy betér rétesezni, ma sajnos ez már nem igazán megy.

De Mátyás nem panaszkodik, és nem is politizál. Igyekszik kizárni mindazt, ami a bolton kívül történik, így nem idegeskedik feleslegesen azokon a híreken, amiket a médiában hall.

A teljes riportból, amely a fenti videóból elérhető, megtudhatják,

  • mi történt, amikor egy ’56-os disszidáns meglátogatta Budapest legrégebbi rétesőzőjét.
  • Miért nem elég egymillió forint ma már szinte semmire?
  • Hogyan lett Márton Mátyás Budapest legrégebbi rétesboltjának tulajdonosa?
  • Miért tartja abszurdnak Litkai Gergely a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt?
  • Mik voltak 2023-ban azok a politikai döntések, amiken még egy humoristának sem volt könnyű nevetnie?
  • Miért szűkülnek egyre inkább drMáriás kiállítási lehetőségei?
  • Miért éleződik ki egyre inkább a politikai feszültség szakmákon belül?
  • Mit nevezett megalázónak Reisz Gábor a későbbi díjnyertes film elkészítése kapcsán?
  • Miért érezte úgy Nagy Ervin, hogy ki kell állnia a tanárok ügye mellett?
  • Mitől félti 14 éves lányát Nagy Ervin?

 

 

 

#Házon kívül#nagy ervin#Videó#reisz gábor#DrMáriás#litkai gergely#pedagógusok#oktatás#NER#közélet#ma#humor#rétes#társadalom#fidesz#kultúrpolitika#gyermekvédelmi törvény#fóliázás#könyvfóliázás#vállalkozás#kisvállalkozás#infláció

Címlapról ajánljuk