Gazdaság

A jó feltételekkel és a több lábon állással magyarázta Varga az egymilliárd eurós kínai hitelt

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 17:37

Varga Mihály szerint a piaci feltételeknél kedvezőbb árazásban állapodtak meg Kínával a hitelfelvételről. Ősszel pedig jön a Szamuráj-kötvény.

„A magyar adósságkezelés hosszú ideje arra törekszik, hogy a szükséges források begyűjtése is több lábon álljon, azaz több forrásból történjen” – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter az ATV-nek, amikor arról az 1 milliárd eurós kínai hitelfelvételről kérdezték, amit a kormány titokban vett fel még tavasszal.

Varga szerint a több lábon állás érdekében erősítették meg a lakossági forrásbevonást és szélesítették ki a hazai intézményi finanszírozást. Szerinte ugyanez igaz a külföldi forrásokra is. „A hagyományos angolszász és európai piacok mellett Katar, Japán és Kína is partner volt az elmúlt években” – majd azt mondta, hogy

ősszel készülnek egy japán, úgynevezett Szamuráj-kötvény kibocsátásra.

A kínai hitelről azt állította a tárcavezető, hogy a piaci feltételeknél kedvezőbb árazásban állapodtak meg. Gulyás miniszter úr helyesen jelölte meg a célt a kormányinfón, elsősorban közlekedési-, és energetikai infrastruktúra fejlesztéséhez használjuk a hitelt - tette hozzá.

Az egymilliárdos hitelfelvételről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép. MTI/Bodnár Boglárka

#Gazdaság#kína#hitel#varga mihály#kötvény#szamuráj#kormányinfó#hitelfelvétel

Címlapról ajánljuk