Belföld

Gulyás Gergely megszólalt Németh Zsolt „ruszkik haza, legyen béke” kijelentéséről – tudósítás a kormányinfóról

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 9:04

Orbán Viktor Facebook-bejegyzése szerint már Tusványoson van, de egy kormányülés még belefért csütörtökön, az itt született döntésekről adott számot pénteken délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, akikhez Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is csatlakozott. Téma volt a kínai gigahitel, Ukrajna, a békemisszió, valamint az európai uniós pénzek a felsőoktatási felvételi és a kórházi légkondicionálás mellett. A bejelentéseket percről percre követtük, a tájékoztató valamivel 11 óra után ért véget.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:07

Voltak anomáliák

Vitályos Eszter elismeri, hogy voltak anomáliák a felsőoktatási felvételi pontok számításánál, az Oktatási Hivatal várja az ezzel kapcsolatos megkereséseket. Csak a panaszok kivizsgálása után adják ki azt a besorolási döntést, hogy az adott hallgatót melyik intézménybe vették fel.

Gulyás Gergely azt mondta, az nem fordulhat elő, hogy valakit arról értesítettek, hogy felvették, és később azt mondják neki, hogy mégsem. Az más kérdés, hogy ha voltak hibák, azt az egyetemeknek helyre kell hozni, és adott esetben egy évfolyam nagyobb létszámmal is indulhat.

 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:03

Varga tudja

Az ATV azt kérdezi Gulyástól, hogy miért titkolták a Kínától felvett egymilliárd eurós hitelt és milyen célokra, milyen feltételekkel veszik fel? A miniszter szerint erről a Pénzügyminisztériumnak kell tájékoztatást adni, ő annyit tud mondani, hogy infrastrukturális fejlesztéseket szolgál a hitel. Szerinte a normális pénzügyi gazdálkodás kereteibe tartozik, hogy felveszünk és visszafizetünk hiteleket. 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:51

2015 kísért

Bóka János szerint ha végrehajtanánk a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos uniós bírósági döntést, újra a 2015-ös eseményekhez hasonló képekkel találkoznánk. Ez szerinte sem Európának, sem hazánknak nem érdeke.

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:48

A csokból sosem elég

Nincs napirenden a családtámogatások bővítése, mondta Vitályos Eszter. 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:46

Bezzegmagyarország

A fideszes Hír TV arról kérdezi a minisztert, hogy az Orbán Viktor részvételével alapított szélsőjobboldali Patrióták képviselőcsoport nem jutott tisztségekhez az Európai Parlamentben. A kormány szerint mi az oka annak, hogy a „balliberális” oldal el akarja szigetelni őket?  - hangzott el a kérdés. Gulyás szerint objektív kiszámítási módja van annak, hogy melyik frakciónak milyen tisztség jár, ezt szegte meg az EP többsége. Szerinte az Európai Parlamentből hiányzik az európai kultúra, a magyar politikai kultúrát lényegesen magasabb szintűnek gondolja. Magyarországon szerinte nem fordulhat elő, hogy az ellenzéknek szokásjog vagy törvény szerint járó parlamenti bizottsági tisztségeket a kormánypárti többség ne szavazza meg.

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:42

Gulyás a kiállást hiányolja

Az állami tévé arról kérdezi Gulyást, hogyan értékeli, hogy az Európai Bizottság nem siet döntést hozni az Ukrajnán keresztüli olajszállítás ügyében, amelyben Magyarország és Szlovákia kért vitarendezést. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a közösség nem áll ki a két tagállam mellett. Szerinte nem logikátlan az a felvetés, hogy Kijev úgy „zárta el az olajcsapokat”, hogy előtte egyeztetett az Európai Unióval. 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:37

Itt reklamálhatnak a felvételizők

Tegnap a Híradóban beszámoltunk arról, hogy a felsőoktatási felvételi során sok jelentkező pontjait elszámolhatták, ennek kapcsán Vitályos Eszter azt mondta, hogy akiknek kérdései vannak, keressék az Oktatási Hivatalt az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu emailcímeken.  

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:32

Katások, őstermelők, csok

Vitályos Eszter arról beszélt, hogy a kormány tárgyalt a családtámogatásokhoz való hozzáférésről a speciális adózók és őstermelők vonatkozásában: a cél az, hogy az egyéni vállalkozók, katások, átalányadózók, mezőgazdasági őstermelők lakáscélú kölcsönökhöz való hozzájutását könnyítsék. Számukra a hitelbírálatnál nehézséget jelenthet, hogy nem a teljes bevételük tekinthető jövedelemnek, ezért nem, vagy csak a szükségesnél kisebb összegben tudják igényelni a kölcsönt.

A kormány ezért lehetővé teszi, hogy a hitelbírálatnál jövedelmük legalább felét számíthassák be, és csak egy év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolniuk az általánosan előírt 2-3 helyett.

 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:24

Ó, ió, ció

Még csak most kezdődött a magyar uniós elnökség, de máris nyári szünetre vonulnak jövő héttől augusztus végéig, derült ki Bóka János tájékoztatásából. 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:22

„Migránsokkal” fenyeget a kormány

„Gyalázat, tűrhetetlen, vérlázító” a kormány szerint az az ítélet, amelynek értelmében 200 millió eurót kell fizetnie hazánknak, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos uniós bírósági döntéseket. Gulyás megkérdőjelezte az Európai Unió Bíróságának pártatlanságát. Közölte, hogy a kormány egyeztetést kezd az Európai Bizottsággal, de ha ez nem vezet eredményre, az ország külső határait akkor is „minden eszközzel meg fogják védeni”, azt viszont nem tudják garantálni, hogy a déli határokon keresztül ne menjenek „migránsok” tízezrei vagy százezrei Ausztriába és Németországba.

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:17

Bíróság elé kerülhet

Bóka János szerint Ukrajna az uniós társulási megállapodás számos pontját megsértette az intézkedésével, ideértve az energiaszállítás zavartalanságára vonatkozó rendelkezéseket. Ilyen esetben a tagállamok az Európai Bizottsághoz fordulhatnak, amelynek 3 napon belül konzultációt kell kezdenie Ukrajnával. Ha ez nem vezet eredményre, választottbírósági eljárásra kerülhet sor.

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:14

Gulyás szerint zsarolnak az ukránok

Elkezdődött a Kormányinfó. Gulyás Gergely arról beszél, hogy Ukrajna „teljesen érthetetlen módon a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát”. Ez a miniszter szerint rendkívüli veszélyt jelent az ellátásbiztonság szempontjából. A kormány szerint Ukrajna azt a két országot „zsarolja”, amelyek „következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett”. Üzemanyaghiány is lehet, ha nem oldódik meg a helyzet, de „pánikra semmi ok”, a tartalékok szintje magas. Szeptemberig megoldást kell találni.

Eközben Gulyás szerint az ukránok Magyarországról szerzik be az elektromos áram 40 százalékát, a gázolaj és a földgáz 10 százalékát. Magyarország nem akarja „viszontzsarolni” Ukrajnát, mondja a miniszter.

 

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:08

Tartozunk

Bóka János nemrég Tusnádfürdőn beszélt arról Híradónknak, hogy 240 millió euróval tartozunk az EU-nak, július 16-án kaptunk levelet az Európai Bizottságtól, amely 45 napos határidőt szabott egy 200 milliós bírság kifizetésére. A tartozásunk naponta egymillió euróval emelkedik, ha nem fizetünk, az összeget az uniós támogatásokból vonják le.

körülbelül 2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 9:04

Hiteles tájékoztatás

Ha a miniszterek nem is feltétlenül fogják szóba hozni, a független média bizonyára rákérdez majd arra az egymilliárd eurós hitelre, amit tavasszal titokban vett fel a kormány. Ez azt is jelentheti, hogy a kormány lemondott a visszatartott uniós támogatásokról.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#ma#kormányinfó#gulyás gergely#vitályos eszter#migráns#bóka jános#Európa#uniós pénzek#hitel#államadósság#ukrajna#olaj

Címlapról ajánljuk