Belföld

Gulyás Gergely megszólalt Németh Zsolt „ruszkik haza, legyen béke” kijelentéséről – tudósítás a kormányinfóról

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 9:04

Orbán Viktor Facebook-bejegyzése szerint már Tusványoson van, de egy kormányülés még belefért csütörtökön, az itt született döntésekről adott számot pénteken délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, akikhez Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is csatlakozott. Téma volt a kínai gigahitel, Ukrajna, a békemisszió, valamint az európai uniós pénzek a felsőoktatási felvételi és a kórházi légkondicionálás mellett. A bejelentéseket percről percre követtük, a tájékoztató valamivel 11 óra után ért véget.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 11:14

Конец

A Kormányinfó véget ért, köszönjük a figyelmet.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 11:11

Lezárult a „békemisszió”

Gulyás Gergely szerint egyelőre lezárult Orbán Viktor „békemissziója”, a miniszterelnök mindenkivel tárgyalt, akinek köze lehet a háború lezárásához. A miniszter szerint Orbán Brüsszelben nem az EU-t, hanem Magyarországot képviselte. Csak „jólneveltségből” nem javította ki Putyint, amikor az orosz elnök az Európai Unió képviselőjének nevezte.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 11:10

Kinek fáj jobban?

Gulyás Gergely szerint magyar embercsempészt nem kell kiengedni, de a külföldieket nem kell a magyar adófizetők pénzén börtönben tartani, miközben megbírságolják az országot a börtönök túlzsúfoltsága és a határok megvédése miatt.

Bóka János szerint szeptemberben kezdődhetnek az egyeztetések az Európai Bizottsággal a menekültügyi bírság kapcsán. Ha az ítéletet teljes egészében végre kellene hajtani, az szerinte jobban fájna „Brüsszelnek”, mint Magyarországnak.

Gulyás azt mondta, törekednek a megoldásra, de ha nincs más megoldás, nem fogjuk megvédeni a nyugat-európaiakat a migrációtól.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 11:05

Mediterrán kórházak

Az RTL riportere felidézi, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, Európa egyik legmagasabb színvonalú egészségügye a magyar. Ebbe belefér-e, hogy a hőségben sorra mondták fel a szolgálatot a kórházak klímaberendezései? Gulyás szerint azokban az országokban, ahol olyan meleg szokott lenni, mint nálunk az elmúlt hónapban, természetes, hogy a nem sürgős műtéteket halasztják. Nálunk ehhez képest az 1 százalékot sem érte el az elhalasztott műtétek aránya.

A nehézséget az okozza a miniszter szerint, hogy a kórházakban különleges klímaberendezések működnek, amiket nem lehet egyik napról a másikra kicserélni, és a 38-40 fokra itthon nincsenek felkészülve.

Kásler Miklós nyilatkozatáról is kérdezzük a minisztert, ami szerint ő gyakorló orvosként ötven fokban is műtött. Gulyás szerint 35-40 éve fel sem merült annak lehetősége, hogy lehetne általánosan klimatizálni a kórházakat, „hála a jó istennek”, aki ma orvosként dolgozik, joggal várja el, hogy klimatizált műtőben dolgozhasson.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:58

Megérte a kínai hitel?

Az RTL riportere azzal szembesíti a minisztert, hogy a kínai hitellel kapcsolatban hiába kerestük a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hogy milyen kondíciókkal vették fel a kölcsönt. Gulyás szerint a hitelszerződéstől függ, hogy a feltételekből mit hozhat nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium – a legfontosabb adatok joggal számíthatnak közérdeklődésre, de kitart amellett, hogy erről a tárca adhat tájékoztatást.

„Hivatalból is” egyetért azzal, amit Tuzson Bence igazságügyi miniszter mondott Híradónknak Tusnádfürdőn arról, hogy megérte felvenni a kínai hitelt.

Arra a felvetésre, hogy a jogállamisági ügyek rendezésével hozzájuthatnánk az uniós forráshoz és nem lenne szükség kínai hitelre, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a „politikai viták” ellenére első helyen állunk az uniós források lehívásában. De kitért arra is, hogy a kínai hitelt arra használjuk, amire szeretnénk, az uniós hitel viszont célhoz kötött.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:52

S. K. H.

Gulyás azt mondta az amerikai nagykövetség kisfilmje kapcsán, hogy szívesen ad bővebb tájékoztatást az orosz energiafüggőséggel kapcsolatos helyzetről, csak nem az amerikaiaknak, mert semmi közük hozzá. Szerinte a jelenlegi kormány fellépésének köszönhetően Szlovénia kivételével már minden szomszédos ország felé van csővezetéki kapcsolat a korábbi kettőhöz képest, vagyis a kormány tett az energiafüggőség csökkentéséért.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:48

Lesz-e üzemanyagáremelés?

Az RTL riportere arról kérdezi a minisztert, hogy a kőolajszállítással kapcsolatos bizonytalanság jelentkezhet-e az üzemanyagárakban. Gulyás szerint semmit nem lehet kizárni, de van még időnk, elég tartalék áll rendelkezésre. Ha alternatív források után kell nézni, az ár is lehet magasabb.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:47

A kormány szerint az orosz kivonulás nem reális

Kéri Barna, az RTL riportere arról kérdez, hogy Orbán békemissziója során megjelent-e az az álláspont, amit korábban a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt hangoztatott, miszerint „ruszkik haza, legyen béke”. Gulyás szerint a kormány többször elítélte az orosz agressziót Ukrajnával szemben, de ha csak ezt az álláspontot hangoztatjuk, semmi nem fog történni, évekig folytatódik az öldöklés. Úgy biztos béke lenne, hogy az orosz csapatok kivonulnak, de ez nem reális – mondta a miniszter. A békéhez fegyverszünetre és a felek tárgyalására van szükség, amit a világ nagyhatalmai minden eszközzel elősegítenek.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:43

Mélyponton a születésszám

A HVG arról kérdez, hogyan értékelik a családtámogatási rendszert, családpolitikai intézkedéseket annak fényében, hogy történelmi mélyponton van a születésszám. Vitályos Eszter azt mondja, a kulturális és innovációs minisztérium tájékoztatása szerint a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül „egy győrnyi” gyerek hiányozna. Szerinte a családok életére a covidnak, a háborúnak, a magas inflációt előidéző körülményeknek volt hatása.

Gulyás Gergely szerint egyre kevesebb a szülőképes korban lévő nő, a termékenységi mutató is romlik, a kormány ezzel a családtámogatási rendszer bővítésével tud reagálni, amire még ebben a ciklusban sor kerülhet.

Arra a felvetésre, hogy a népességszám bevándorlással növelhető, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kultúránk megőrzésével szeretnék a népességszámot megőrizni.

 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:36

Trumpra várnak

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai elnökválasztás olyan mértékben fogja befolyásolni a jövő évi költségvetési tervezést, hogy csak az eredmény ismeretében fogadják el a büdzsét.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:33

A kormány szerint az ukránok nem akarnak békét?

Gulyás Gergely szerint az ukránok azért akadályozzák a kőolajszállítást, mert Magyarország mindent megtett azért, hogy mielőbb tűzszünet és béketárgyalások legyenek. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:27

Jól állunk az uniós forrásokkal

Gulyás szerint a kinai hitelfelvétel nincs összefüggésben az uniós forrásokkal, amelyek lehívásával jól állunk. 

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:26

A kormány érti, csak nem érdekli

A kormánypárti Magyar Hírlap arról kérdezte Gulyást, hogy az amerikai nagykövetség közzétett egy videót, amely szerint a magyar kormány orosz energiafüggésben tartja az országot. A miniszter azt mondta, nem örülnek annak, ha egy szövetséges ország a magyar belpolitikába beleszól, az energiamix meghatározása nemzeti hatáskör. Értik, hogy a demokrata kormánynak mindenről van véleménye, de ennek a jelentősége nálunk nem akkora, mint néhány más országban, mondta Gulyás.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:24

Csak semmi pánik

Egyelőre a Druzsba, azaz a Barátság kőolajvezeték működik, ezzel kapcsolatban „nem keltene pánikot” Gulyás Gergely, de azt is elmondta, hogy jelentős nyersanyagtartaléka van az országnak, mindenre fel vannak készülve. Ha nem kapunk kőolajat, mi sem tudunk szállítani Ukrajnának, ezért az ukránok érdeke is, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradjon.

körülbelül 1 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 26. - 10:12

Majd ha fizetni kell, pontosabban járnak

A repülőjáratok késésével kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy a kormány elvárja, hogy minden ilyen esetben induljon fogyasztóvédelmi eljárás. Szerinte ezekért a legnagyobb mértékben a légitársaságok felelősek, amik addig követik el ezt a „pofátlanságot”, amíg minden jelentős késés után nem kell kifizetniük 10-20-30-50-100 millió forintot. Ha ezt ki kell fizetni, akkor majd pontosabban járnak – véli Gulyás, aki szerint olyan menetrendet hirdetnek a légitársaságok, ami nem tartható.

Magyarország jogállam, ezt is mondta Gulyás.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#ma#kormányinfó#gulyás gergely#vitályos eszter#migráns#bóka jános#Európa#uniós pénzek#hitel#államadósság#ukrajna#olaj

Címlapról ajánljuk