Gazdaság

Eldőlt: nem kell 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot fizetnie a Ryanairnek

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 11:40

A Ryanair a Kúria döntésével jogerősen is megnyerte a Fogyasztóvédelmi Hivatal elleni perét. A fapados légitársaságot eredetileg azután büntették meg, hogy áthárította a kormány által kiszabott, úgynevezett extraprofitadót az utasaira.

A Kúria kimondta, hogy a Fővárosi Törvényszék jogosan semmisítette meg a Ryanairre kiszabott 763 ezer eurós, vagyis nagyjából 300 millió forintos bírságot – szúrta ki a Telex.

A fapados légitársaságot azután büntették meg, hogy áthárította a kormány által kiszabott, úgynevezett extraprofitadót az utasaira. A Kúria döntése szerint a Ryanair ezzel az ÁSZF szerint járt el, és nem tévesztette meg a fogyasztókat.

Ezzel pont került egy hosszú ideje tartó jogi csatározás végére: a társaság jogerősen megnyerte a Fogyasztóvédelmi Hivatal elleni perét.

A különadó megjelenésekor a légitársaság vezetője idiótának nevezte a magyar kormány tagjait és Nagy Mártont is, a cégvezér szerint a gazdasági miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például olyanok, mint Dumb és Dumber.

Tavaly április elején még azt közölte az Igazságügyi Minisztérium: a Fővárosi Törvényszéket követően a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaságnak meg kell fizetnie. Majd a Fővárosi Törvényszék végül tavaly nyáron megsemmisítette a bírságot, de a büntetést kiszabó kormányhivatal kiállt a büntetés jogossága mellett és fellebbezett, így került a Kúriához az ügy.

A fellebbezésben a fogyasztóvédelem megpróbált azzal is érvelni, hogy nem kaptak elég időt, hogy tanulmányozzák az AB határozatát, és az emiatt benyújtott kérelmük ellenére nem halasztották a tárgyalást, azonban ezt a panaszt a Kúria szintén elutasította a mostani döntéssel.

A Ryanair megbírságolásával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

#Gazdaság#ryanair#fogyasztóvédelmi bírság#fogyasztóvédelem#fapados#légitársaság#kúria

Címlapról ajánljuk