Belföld

A Ryanair örül annak, hogy a bíróság elkaszálta az „abszurd” büntetést, amit a magyar állam rótt ki rájuk az extraprofitadó miatt

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 18:11

A vállalat korábban az utasokra hárította a büntetést.

„Üdvözli a Ryanair a Fővárosi Törvényszék döntését, amely hatályon kívül helyzete a 763 ezer eurós koholt büntetést, amelyet a magyar hatóság rótt ki a Ryanairre, amiért az utasonkénti tíz százalékos extraprofitadót a vásárlókra hárították” – írja a légitársaság sajtóközleményében.

A bíróság megerősítette, hogy a cégnek joga van a vásárlókra hárítani az adót. Az ítélet az uniós törvényekkel is egybevág, amely garantálja a légitársaságok jogát ahhoz, hogy a rájuk rótt adókat beleépítsék áraikba. A cég a büntetést „abszurdnak és politikailag motiváltnak” nevezte.

Korábban arról írtunk: a budapesti kormányhivatal tavaly júniusban indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást, mert a légitársaság a kormány által kivetett extraprofitadót az utasokra hárította. A különadó megjelenésekor a légitársaság vezetője idiótának nevezte a magyar kormány tagjait és Nagy Mártont is, a cégvezér szerint a gazdasági miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például olyanok, mint Dumb és Dumber.

Április elején még azt közölte az Igazságügyi Minisztérium: a Fővárosi Törvényszéket követően a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaságnak meg kell fizetnie.

Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

#Belföld#ryanair#extraprofitadó#fővárosi törvényszék#büntetés#felmentés

Címlapról ajánljuk