Gazdaság

A kínai BYD akkugyárat is építene a szegedi autógyártóüzem kiszolgálására Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 5:59

Egy német lap tényként közli, hogy akkumulátorgyárat is építene Magyarországon a kínai BYD. Iparági szakértők a Népszavának logikus lépéséként jellemezték a tervet. 

Akkumulátorgyárat is építene Magyarországon az elektromos autókat gyártó kínai BYD – közölte a Népszava, egy német lapra, valamint iparági szakértőkre hivatkozva. A TESLAMAG.de című német oldal cikke szerint a BYS Dél-Magyarország egyik településén létesítene akkugyártó üzemet, de azt nem közölték, hogy pontosan hol.

2023 decemberében jelentették be, hogy Szeged építi fel első európai gyárát a világ legnagyobb elektromos autókat gyártó cégének számító kínai BYD. Szijjártó Péter külügyminiszter, és Botka László szegedi polgármester hangsúlyozta, akkumulátorgyártás nem lesz a városban.


A Népszavának nyilatkozó, nevük mellőzését kérő iparági szakértők elmondása szerint lehet valóságalapja a TESLAMAG.de cikkének, hiszen a BYD számára az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a szegedi gyárhoz minél közelebb készítenék az elektromos autókba szerelt akkumulátorokat. Kínából szállítani az akkukat túl drága lenne, és azt biztosnak mondták, hogy nem a debreceni CATL gyárban készülő akkumulátorokat használják majd fel, azokat ugyanis nem kompatibilisek a BYD autóival.

A BYD szegedi üzeme az ország hatodik legnagyobb autógyára lesz. A több milliárd eurós beruházás a teljes magyar gazdaság szempontjából is érzékelhető lesz. Már csak az a kérdés, ki fog ott dolgozni.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vang Csuan-fu, a kínai BYD alapító-elnöke  a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Gazdaság#byd#szeged#akkumulátorgyár#akkumulátor#elektromos autó

Címlapról ajánljuk