Híradó

A munkanélküliek közül sokan nem felelnek meg, kérdés, ki fog a BYD szegedi gyárában dolgozni

Kéri BarnaKéri Barna

2023. december 23. 18:23

Szeged mellett egy 300 hektáros területen épít autógyárat a kínai BYD. Ez lehet az ország hatodik legnagyobb autógyára. A több milliárd eurós beruházás a teljes magyar gazdaság szempontjából is érzékelhető lesz.

Nemcsak Szeged, hanem a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb volumenű beruházásáról van szó. Értelemszerűen több ezer munkahelyről és több százezer elektromos autóról évente

– mondta Botka László, szeged polgármester az RTL Híradónak. Bod Péter Ákos közgazdász úgy gondolja, hogy ez a hatalmas beruházás tovább erősíti a magyar gazdaság autóipartól való függését. Az viszont jó hír, hogy a BYD a komplett gyártást Szegeden tervezi.

Békésben magas, 9 százalék körüli a munkanélküliség. A KSH adatai szerint onnan akár 17 ezer munkavállaló is érkezhetne. A kérdés az, hogy mennyiért és milyen képzettséggel keresnek majd munkásokat a gyárba. Erre – ígérete szerint – január végén ad választ a kínai cég.

Hogy ki jár jól a BYD érkezésével, milyen piacokra lesz még hatással az autógyár, és a környéken élő jelenleg munkanélküliek alkalmasak-e erre a munkára, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#top hírek#Gazdaság#Belföld#byd#szeged#orbán viktor

Címlapról ajánljuk