Gazdaság

Közel ötödével drágultak az albérletek Budapesten egy év alatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 15:57

Budapesten a bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért tavaly decemberben. Plusz rezsi.

2022 decembere és 2023 decembere között, egy év leforgása alatt közel ötödével, 19 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten – áll a Rentingo.com albérletkereső, bérbeadó platform friss elemzésében.

Tavaly decemberben a fővárosban átlagosan 239 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért.

Az albérletpiaci elemzés szerint a bérlakáspiacon folyamatosan szűkült a kínálat, és visszaesett az adásvételek száma, aminek két oka van: egyrészt kevés újépítésű lakást adtak át, másrészt a használt lakás már nem volt annyira vonzó befektetés – utóbbi részben az inflációval emelkedő állampapírhozamoknak tudható be.

A bérlők így kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azzal járt, hogy próbálták elfogadni a drágulást. A bérlők fizetési hajlandósága éves szinten 19 százalékkal nőtt, decemberben már átlagosan 223 ezer forintot voltak hajlandók fizetni egy bérlakásért. A bérleti díjak emelkedése pedig idén sem áll meg:

idén várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan a fővárosi albérletárak.

Ugyanakkor a tavalyihoz képest 2024-ben kisebb mértékű lehet a drágulás. A Rentingo.com arra számít, ahogy amennyiben a bérlakáspiacot nem éri keresleti vagy kínálati oldalon váratlan sokk, akkor a 10 százalék alatti inflációnak köszönhetően kisebb lesz a bérletidíj-emelkedés mértéke az előző évhez képest.

Arról, hogy hogyan dobta meg a keresletet a felvételi ponthatárok kihirdetése az albérletpiacon, az RTL Híradó készített riportot:


Nyitókép: RTL

 

#Gazdaság#albérletárak#albérlet#bérleti díj#drágulás#ingatlanpiac#lakáspiac#albérletek#kiadó lakás

Címlapról ajánljuk