Gazdaság

Közlekedő Tömeg: Hét újabb vasútvonalat fog bezárni a MÁV

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 16:20

A Nyírségben két vonalat is bezárnak, de az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat is alvóra teszik.

Szeptember 1-től hét újabb vasútvonalat fog bezáratni a MÁV – írja a Közlekedő Tömeg a Facebookon. A civil szervezet információi szerint az augusztus 1-től bezárt 10 vasútvonalat szeptember 1-jén az alábbi hét vonal követi:

  • a Esztergom-Komárom vasútvonal;
  • a Nyíregyháza elővárosi forgalmában részt vevő Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta vonal, 
  • ugyanitt a Nyíregyháza-Tiszalök vasútvonal,
  • a Bükk turistaforgalmában jelentős Eger-Szilvásvárad vasútvonal,
  • a Somogy busszal is nehezen elérhető zsákfalvait kiszolgáló Siófok-Kaposvár vasútvonal,
  • a Szentes-Orosháza,
  • és a Kiskunfélegyháza-Lakitelek vasútvonalak.


A bezárásokkal kapcsolatban kerestük a MÁV-ot, azt írták, hogy „mellékvonal-bezárásról egyáltalán nincs szó, mert az egyrészt végleges döntést jelentene, másrészt azt, hogy az adott térség közösségi közlekedés nélkül marad. A helyzet azonban a 10 mellékvonal esetében sem ez, hiszen a közszolgáltatás ott megmarad, csupán átmenetileg vagy tartósan közlekedésimód-váltásra kerül sor. A szóhasználattól függetlenül azonban a tény az, hogy nem született döntés további mellékvonalakkal kapcsolatban”.

Az Iho.hu-nak azt írták, hogy „nem született döntés arról, hogy további mellékvonalakon kerülne sor közlekedésimód-váltásra. Nem egyes vonalak vagy vonalcsoportok, hanem a regionális vonalhálózat egészét illetően vizsgáljuk azt, hogyan lehet a leginkább üzembiztos, kiszámítható és fenntartható közlekedést biztosítani az utasainknak. Az augusztus elsejétől – tíz mellékvonalon – érvényes közlekedésimód-váltás is ennek a folyamatnak a része. A próbaidőszak tapasztalatait az év végén közösen értékeli ki a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV–Volán csoport.”

Lázár János építési és közlekedési miniszter az eddigi vonalbezárásokat azzal magyarázta, hogy a MÁV-nál jelenleg hiánygazdálkodás van, ez pedig balesetveszélyt eredményez.

Augusztus 1-től tíz, jellemzően alföldi mellékvonalon szünetelteti a személyszállítást a MÁV, ahol vonatok alacsony kihasználtsággal futnak. Általában azért, mert az elmaradt infrastruktúra-fejlesztés miatt a vasúti közlekedés itt nem versenyképes.

A MÁV a bezárásokat azzal indokolta, hogy nincs elég vonat és vasutas, emiatt buszokkal váltják ki a vasutat.

A vonalbezárásokkal és a helyettük közlekedő pótlóbuszokkal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Bz motorvonat érkezik Diósjenőre Borsosberény felől 2020. június 13-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Gazdaság#máv#vasút#vasútvonal#bezárás#szilvásvárad#eger#nyíregyháza

Címlapról ajánljuk