Belföld

Lázár János: A kormány nevében elnézést kérek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 3. 12:57

Lázár János építési és közlekedési miniszter azt hangoztatta, hogy az emberek biztonsága az első, ezért kellett sok vasútvonalat megszüntetni.

Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt 40 évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak

– hangzott el a Rádió7-ben Lázár János építési és közlekedési miniszter szájából, írja a Világgazdaság. Lázár bocsánatkérése azután érkezett, hogy nemrég több vasútvonalat bezártak az országban. Lázár szerint a MÁV-nál jelenleg úgynevezett hiánygazdálkodás van, ez pedig balesetveszélyt eredményez.

A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik a személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is akik késést szenvednek

– mondta a tárcavezető, majd hozzátette, hogy a legfontosabb az utasok biztonsága, fontosabb még annál is, hogy a vonatok késnek-e vagy sem. Úgy véli, hogy ha nem tudják garantálni 100 százalékban a biztonságot, akkor jobb, ha azt a vonalat le is állítják. A vasútvonalak megszüntetéséről is beszélt, e kapcsán is kiemelte, hogy a biztonság volt az elsődleges szempont, ezért zárattak be több vonalat is.

Lázár János arról tájékoztatott, hogy augusztus 20-a után a kormány elé visznek egy javaslatot, amely értelmében 6000 milliárd forintból fejlesztenék a közlekedést. Véleménye szerint ehhez külső forrásokat kell szerezni, mert a költségvetésben ehhez nincs elegendő pénz. Lázár arról is beszélt, hogy az elmúlt 10 évben sok autópálya épült, ezért indokolt a KRESZ felülvizsgálata is, ezzel kapcsolatban ősszel fogák megkezdeni a társadalmi egyeztetéseket.

A vonalbezárásokkal és a helyettük közlekedő pótlóbuszokkal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép:  Mónus Márton / MTI

#Belföld#lázár jános#magyar kormány#bocsánat#máv

Címlapról ajánljuk