Gazdaság

Az agrárminiszter szerint április 30-ig biztos maradnak az árstopok

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 7:48

Szerinte az intézkedés a „brüsszeli szankciók” okozta áremelkedéstől védi az embereket, pedig már jóval a háború előtt bevezették.

Az árstop a magyar lakosságot védi a brüsszeli szankciók okozta áremelkedéstől – jelentette ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozva az agrárminiszter.

A kormánytermék munkatársa már az agrárminiszternek feltett kérdésben azt az állítást tette, hogy „a háború és annak hatásai az élelmiszerek árában is azonnal megmutatkozott”, noha a kormány már másfél hónappal a háború előtt, 2022. január 12-én döntött arról, hogy a nagymértékű áremelkedés miatt az előző év október 15-i szintjére kell levinni hat alapvető élelmiszer árát. Ekkor még – mivel a háború sem tört még ki – azok a szankciók sem voltak érvényben, amelyekre azóta a kormány az infláció okozójaként hivatkozik.

Most Nagy István azt mondta, hogy az árstop addig marad, amíg az inflációt csökkenő pályára nem tudják állítani, „jelenleg ez a dátum április 30-a”, és nem tervezik előrébb hozni a kivezetését. Szerinte az áremelkedés mértéke már márciusban lassulhat.

A miniszter az alapvető élelmiszerek árának rögzítését szociális intézkedésnek tartja, ami „be is töltötte a szerepét”, az árstopos termékek iránt átlagosan 20-80 százalékkal nőtt a kereslet. Hozzátette ugyanakkor, hogy arra is szükség volt az áruhiány elkerülése érdekében, hogy a hazai áruházakat kötelezzék arra, hogy az árstoppal érintett termékeket a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségben tegyék elérhetővé. (Február elején ugyanakkor a kormány maga számolt be arról, hogy az „árstoprazzián” a boltok háromnegyedénél állapítottak meg jogsértést, sok helyen készlethiányt.)

Nagy István visszautasította, hogy az árstop miatt elkerülhetetlen lett volna az áremelés a kiskereskedelemben: szerinte ez nem okozott akkora bevételkiesést a boltoknak, a nagy üzletláncok könnyedén képesek voltak kompenzálni az árstop hatásait, a kisebb boltoknak pedig támogatási konstrukciót dolgozott ki a kormány.

A napokban ugyanakkor arról írtunk, hogy az árstop eltörlése után akár duplájára is drágulhatnak a hatósági áras termékek.

Nyitókép (archív): MTI/Bús Csaba

#Gazdaság#nagy istván#árstop#szankciók#infláció

Címlapról ajánljuk