Gazdaság

Árstoprazziát tartottak, a boltok többsége vétett a kormányzati szabályok ellen

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 11:44

Pedig tudhatnák, hogy nincs kibúvó az árstopszabályok alól. 

Sajtótájékoztatót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a múlt heti árstoprazzia eredményeiről. Az állami hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, az alapvető élelmiszerek áraira vonatkozó előírásokban „nincs bocsánat”, a szabályok azért vannak, hogy senkinek „ne üres kosárral kelljen hazamennie”.

Összesen 468 boltot ellenőriztek, de csak 99 üzletben nem találtak jogsértést.

A kormányszóvivő elmondása szerint a kormány a létfontosságú élelmiszerek árának korlátozásával a brüsszeli szankciók okozta inflációtól védi a magyar embereket, hogy rögzített, alacsony áron vásárolhassák meg az alapvető élelmiszereket.

Arra azonban nem tért ki, hogy akkor hogyan lehet, hogy mégis Magyarországon drágultak a legjobban az élelmiszerek, míg azokban az országokban, ahol a kormány nem védi árstoppal a lakosságot sokkal kisebb volt az áremelkedés mértéke. 

Magyarországon konkrétan az uniós átlag háromszorosa az élelmiszerdrágulás.


A Házon kívül stábja pedig Romániába és Szlovákiába is ellátogatott, hogy megnézzék az ottani helyzetet. A riportból kiderült, hogy nem is az az igazi kérdés, hogy megéri-e az említett országokban intézni a nagybevásárlást, hanem az, hogy mennyire. 


A kormányszóvivő egyébként arról sem beszélt, hogy a szankciókat eddig Magyarország minden esetben megszavazta.

A razziára visszatérve, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a múlt heti ellenőrzéseken 369 esetben kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni. 103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, többször az árstophoz kapcsolódó tájékoztatást nem találták megfelelőnek, illetve adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek – mondta Kupecki Nóra az állami hírügynökség tájékoztatása szerint.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#árstop#razzia#élelmiszer#drágulás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk