Gazdaság

Élelmiszerárstopot jelentett be Orbán Viktor

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 12. 16:41

A benzinár-, és kamatstop után hat alapvető élelmiszer árának hatósági csökkentését és befagyasztását rendelte el a kormány. 

Orbán Viktor Facebook oldalán szerdán 17 óra 28 perckor egyperces videóban jelentette be, hogy a 2022-es év első kormányülésén „a vírus mellett az áremelkedés kérdésével” foglalkoztak. 

A kormány hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásáról, illetve 2021. október 15-i szintre csökkentéséről döntött.

Ezek a termékek:

  • kristálycukor
  • búza finomliszt
  • napraforgó étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell
  • 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej

Ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt. Ez minden üzletben meg kell hogy történjen, és február elsejétől kezdődően már ezen az áron lehet őket megvásárolni

– fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki szerint az energiaárak emelkedése miatt egész  Európában nőnek az árak, a kormány a magyar családok védelmében döntött a fenti hat termék árának csökkentéséről.

A kormány tehát a benzinár maximálása, a jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop kihirdetése után újabb területen avatkozik be a piacgazdaság folyamataiba.


A Telex a KSH adataiból kigyűjtötte, hogy milyen átlagárak voltak 2021 októberében:

  • egy kilogramm sertéscomb 1420 Ft,
  • egy kilogramm csirkemellfilé 1600 Ft,
  • egy liter a napraforgó-étolaj 713 Ft,
  • egy kilogramm búza finomliszt 203 Ft,
  • egy kilogramm kristálycukor 261 Ft,
  • egy liter 2,8-as tej 286 Ft

volt. Az, hogy az egyes üzletekben a fentiektől eltérő árak voltak, biztos, így egyelőre nem világos, hogy a kormány pontosan milyen módon szeretné betartatni a februárban életbe lépő rendelkezést.

Elszabadultak az árak

Tavaly január óta több mint 30 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára, főként az energiaárak emelkedése, az ellátóláncok túlterheltsége, és úgy általában a két éve tartó világjárvány miatt. Mindennek a hatása Magyarországon is érződik, megugrott az infláció, egy év alatt jelentősen drágultak az alapvető élelmiszerek. Az év eleji gazdasági előrejelzések pedig mind arról szóltak, hogy 2022-ben további árdrágulásra kell számítani:


Az ellenzéki politikusok közül elsőként Márki-Zay Péter, a kormányváltásra készülő ellenzéki összefogás kormányfőjelöltje reagált Facebookon. Márki-Zay szerint Orbán Viktor beismerte, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. 

Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással. 

Márki-Zay azt is közölte, hogy a kormányváltás után 5%-ban maximálják az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.

Hadházy Ákos facebookos posztjában rámutatott, hogy néhány termék árának visszaállítása nem old meg semmit: 

Maximum annyit érhet el, hogy hiány alakulhat ki ezekből, illetve más termékek még jobban drágulnak majd.

Zugló ellenzéki képviselőjelöltje szerint a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytat az eszetlen pénzszórással. „Az elszabaduló inflációt most még több osztogatással próbálják orvosolni, ami olyan, mintha benzinnel oltanának tüzet.”

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint miközben a lengyel kormány egy az egyben elengedi az alapvető élelmiszerek áfáját, az Orbán-kormány csak hat élelmiszer esetében vezet be árstopot. „Orbán továbbra sem hajlandó lemondani Európa legmagasabb áfájáról, továbbra sem hajlandó lemondani a legszegényebbeken való nyerészkedésről. Helyette – a benzinkutasok után – most a boltosoktól vár áldozatot, őket szorítja meg, de ő maga egy forintot nem hajlandó áldozni a magyar emberekért.” 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Gazdaság#Belföld#orbán viktor#facebook#bejelentés#élelmiszer#árdrágulás#árstop#élelmiszerárstop#top hírek

Címlapról ajánljuk