Belföld

Átlagosan 10 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek a kamatstop miatt

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 16:04

A csökkenés csak a változó kamatozás hitelekre érvényes, egyelőre azokra, amelyeknek decemberben vagy januárban van a hiteli kamatforduló napja.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csaknem 470 ezer jelzálog alapú hitelt törlesztenek változó kamatozással. Ezeket az adósokat érinti a kormány mai döntése, amivel lakossági kamatstopot vezetnek be, a kamatokat 2022. januártól júniusig az idén október végi szinten rögzítik. A döntést Orbán Viktor jelentette be a Facebookon. 

A változó kamatozású hitelt fizetők esetében a havi törlesztőrészletek nagyjából 12 százalékkal emelkedtek év eleje óta, mert a jegybank a megugró infláció lassítása érdekében nyáron kamatemelésbe kezdett. A kormányzati kamatstoppal most nagyjából 10 százalékos csökkenés várható a törlesztőrészletekben – mondta el az RTL Híradónak Palkó István, a Portfolio.hu elemzője. 

A szekértő azonban két dologra figyelmeztet: egyrészt a kamatstop csak a lakáscélú és szabadfelhasználású hitelekre vonatkozik, a személyi kölcsönökre például nem, mert azok jellemzően nem jelzálog-fedezetűek.  Másrészt a csökkenés csak azokra a hitelekre érvényes, amelyeknek decemberben vagy januárban van a hiteli kamatforduló napja, ugyanis novemberben még az október végi referenciaértékhez igazították a kamatokat, tehát az ő esetükben nem fog csökkeni a törlesztőrészlet a jogszabály következtében.

A kamatstop miatt először a jövő februári törlesztőrészlet lesz alacsonyabb. 

Az RTL Híradó kereste a bankszövetséget, de egyelőre nem kommentálták a bejelentést. A kormánytól a döntés részleteit firtató kérdésre azt a választ kapták, hogy a kamatstopról szóló rendelet csütörtökön jelenik meg a Magyar Közlönyben.

 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#kamatstop#befagyasztás#jelzáloghitel#lakáshitel#kamat#orbán viktor

Címlapról ajánljuk