Gazdaság

Rendszeres áruhiányt tapasztalnak az emberek a boltokban

rtl.hurtl.hu

2022. december 27. 7:16

A magyarok többsége szerint a kormány gazdaságpolitikája, a gyenge forint és a magas energiaárak felelősek az élelmiszerárak emelkedéséért, és nem az EU-s szankciók. 

A magyarok több mint háromnegyedével megtörtént, hogy nem tudott hatósági áras terméket vásárolni, mert nem volt a boltban – derült ki a Publicus Research felméréséből, amit a Népszavának készítettek. A közvélemény-kutatás adatai szerint 56 százalék rendszeresen találkozik ezzel a jelenséggel, 22 százalékkal pedig már előfordult ilyen.

A Házon Kívül december közepén számolt be arról, hogy az eladók hangosan felnevettek, amikor meghallották, hogy hatósági áras kristálycukrot kértek, amikor stábjuk hatósági áras kristálycukrot, tejet és üzemanyagot próbált vásárolni – inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Pár héttel korábban Nagy István agrárminiszter azt mondta az RTL Híradónak, hogy az emberek lelkesedése miatt alakul ki áruhiány az árstopos termékekből, mert szerinte a vásárlók egy része bespájzol.


Szakértők közben arra figyelmeztettek, hogy a kisboltoknál csőd- és elbocsátási hullámot okozhat az árstop kiterjesztése, míg a nagyobb üzletláncoknak a nem hatósági áras termékek drágításával, az árstopos árukból pedig olcsóbbak beszerzésével próbálják minimalizálni az intézkedés miatti veszteségüket. 

Nem Brüsszel tehet róla

A Publicus közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége nem az európai szankciókat okolják a magas élelmiszerárakért. A felmérés adatai szerint a szankciók 46 százalék szerint felelősek a drágulásért. az emberek inkább az elszálló energiaárakat (88 százalék), a gyenge forintot (86 százalék), a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját (74 százalék) és a kereskedők ármegállapítási módszereit (63 százalék) látják – írta a Népszava.

Nyitókép: Házon Kívül

#Gazdaság#áruhiány#infláció#élelmiszer#árstop#ársapka#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk