Gazdaság

Jászai Gellért szerint nem államosítás a Vodafone felvásárlása, állítja, Orbán Viktorral nem is egyeztetett

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 30. 9:33

A vásárlást hitelből és kötvénykibocsátásból fedezik majd, a 4iG vezetője pedig úgy számol, hogy 10-12 éven belül megtérül a befektetés. 

Nem az állam kereste meg a 4iG-t a Vodafone Magyarország megvásárlásának ötletével, hanem éppen fordítva történt – mondta Jászai Gellért, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója az Indexnek.

Állítása szerint egy éve kereste meg a Vodafone akvizíciós területének a vezetőjét, mert a piacon olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a telekommunikációs vállalat értékesíteni akarja egyes érdekeltségeit.

Az előzetes tárgyalások után ajánlottam fel a kormánynak a kisebbségi tulajdonszerzés lehetőségét

– fogalmazott Jászai Gellért. A felvásárlással kapcsolatban a kormány részéről Nagy Márton gazdasági miniszterrel egyeztetett, Orbán Viktor kormányfővel nem – állította.

Jászai Gellért szerint nem államosítás a Vodafone felvásárlása, állítja Orbán Viktorral nem is egyeztetett
Fotó: 4iG

A cégvezető szerint a Vodafone magyarországi leányvállalatának felvásárlása „nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával”.

Úgy vélte, teljesen bevett szokás nemzetközi szinten is, ha az államnak tulajdona van az olyan fontos stratégiai ágazatokban, mint például a távközlés. Példákat is hozott:

  • a Telenorban a mai napig 54 százalékos a norvég állam tulajdona, 
  • a svájci Swisscomban 51 százalékos az állami jelenlét, 
  • a Magyar Telekom anyavállalatában, a Deutsche Telekomban több mint 31 százalékos tulajdonrésze van a német államnak, 
  • az Orange-ban a francia állam pedig 23 százalékos részvényes.

Jászai Gellért azokra a kritikákra, miszerint irreálisan drágán veszik meg a Vodafone leányvállalatát (összesen 715 milliárd forint az értéke), azt mondta: „az akvizíció előkészítésével és finanszírozásának megszervezésével kapcsolatban hónapok óta dolgozunk a világ egyik legnagyobb befektetési bankjával, az amerikai JP Morgannel”.

Hozzátette: „a 715 milliárd nem vételár, hanem vállalati érték. A kettő egyáltalán nem ugyanaz. 

A vállalati érték az adóssággal együtt értendő, tehát a ténylegesen fizetendő vételárat az adósság csökkenti, 

ahogy csökkenthetik más tételek is, amelyek az átvilágítás során merülhetnek fel”. Úgy vélte, a Vodafone jövedelemtermelő képessége fedezni fogja a felvett hitel kamat- és tőketörlesztéseit. 

Jászai Gellért az időzítéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy „egy vállalatot akkor lehet megvásárolni, amikor eladóvá válik, és sajnos nem akkor, amikor mi akarjuk, amikor számunkra a legalkalmasabb lenne”. 

A Yettelben fennálló 25 százalékos tulajdonrészről, amely versenyjogi aggályokat vet fel, azt mondta, hogy a vállalatban csak pénzügyi befektetők, a társaság üzleti kérdéseit, stratégiáját érdemben nem befolyásolhatják. 

Több forgatókönyvvel is rendelkezünk, a Yettelben lévő tulajdonunk nemcsak versenyjogi, hanem finanszírozási és megtérülési szempontból is fontos kérdés lehet a jövőben. 

Sajnos erről többet a tranzakció jelen fázisában nem mondhatok” – fogalmazott.

A vásárlást hitelből és kötvénykibocsátásból fedezik majd, Jászai Gellért pedig úgy számol, hogy 10-12 éven belül megtérül a befektetés. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#jászai gellért#interjú#vodafone#felvásárlás

Címlapról ajánljuk