Gazdaság

A magyar állam és a 4iG megvásárolja a Vodafone Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 8:57

715 milliárd forintot fizetnek a cégért, amelyben a 4iG 51, az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerez. A tranzakciót nemzetstratégiai jelentőségűvé fogják minősíteni. Ezzel a Jászai Gellért-féle 4iG a Digi és az Antenna Hungária felvásárlása után a távközlési piac újabb jelentős hányadát mondhatja majd magáénak. 

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről, írja a 24.hu.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezi a 715 milliárd forintos tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítését.

Mint írják, a tervek szerint a 4iG Nyrt. 51%-os, az állam 49%-os tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Az üzlet nagysága és jelentősége Jászai Gellért szerint csak a Matáv privatizációjáéhoz fogható.

Távközlési kisgömböc

A korábban Mészáros Lőrinc, ma Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG idén áprilisban egyesítette távközlési portfólióját az Antenna Hungáriával – ezzel 76,78 százalékra nőtt a részesedése a cégcsoportban, míg a maradék 23,22 százalék a magyar államé. Az Antenna Hungária előzőleg megvásárolta a Telenor (a mai Yettel) 25 százalékát a cseh PPF befektetői csoporttól.

A piacon szintén jelentős pozíciókkal rendelkező Digi Távközlési Szolgáltató Kft. pedig januárban került a 4iG birtokába.

A Vodafone a hírközlési hatóság tavaly júliusi gyorsjelentése alapján a szélessávú vezetékes internet-előfizetések piacán akkor 21,1 százalékos piaci részesedéssel bírt. A mobiltelefonpiacon pedig ugyancsak 2020 III-IV. negyedévében lépett elő másodiknak a Vodafone, maga mögé utasítva az akkori Telenort (ma Yettelt).

A magyar állam és a 4iG  megvásárolja a Vodafone Magyarországot
Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke és György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közös sajtótájékoztatón 2020. november 16-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A gazdaságfejlesztési miniszter közleménye szerint a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék, és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat, írja az MTI.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Budai J. Gergő és Király István vezérigazgató-helyettesek, valamint Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (b3) és Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese elindítja az 5G mobilhálózatot 2019. október 17-én a Várkert Bazárban, a távközlési szolgáltató 20 éves fennállását ünneplő gálaestjén. Fotó: Máthé Zoltán/MTI.

#Gazdaság#vodafone#ner#4ig

Címlapról ajánljuk