Gazdaság

Létrejött a magyar távközlési mamutcég

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 11. 19:41

Egyesítette a távközlési portfólióját a korábban Mészáros Lőrinc, ma Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG az Antenna Hungáriával. A nemzeti távközlési vállalatcsoport létrejöttét külön kormányrendelet tette lehetővé még februárban. 

Egyesítette a távközlési portfólióját a 4iG az Antenna Hungáriával, ezzel 76,78 százalékra nőtt a részesedése a cégcsoportban, közölte a 4iG hétfőn a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A maradék 23,22 százalék a magyar államé.

Az ügyletet be is jegyezte a cégbíróság, így létrejött Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja. 

(A legnagyobb a Magyar Telekom Nyrt.)

A közlemény szerint a  vállalatcsoport ezzel a régió mobilszolgáltatási, vezetékes hang- és internetszolgálatási, televíziós műsorszolgáltatási piacán meghatározó szereplővé válik. A 4iG és az állam közötti, 2021 augusztusában kötött megállapodást is azzal indokolták, hogy egy nemzetközi szinten is versenyképes nemzeti távközlési vállalatcsoport létrehozása a cél.

Egységes márkanév alatt

A két lépésben megvalósított tőkeemelés értéke 534 milliárd forint volt. A 4iG először a DIGI csoportban, a Telenor Crna Gorában, valamint az Invitech Kft.-ben lévő részesedéseit apportálta, így 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában. 

Az újabb, 132 milliárd forint értékű mostani tranzakciót két albán távközlési vállalat, az ALBtelecom és a One Telecommunications többségi tulajdonrészének apportjával hajtották végre, ezzel 76,78 százalékra növelte részesedését a távközlési cégcsoportban. (A magyar állam 23,22 százalékos részesedéssel rendelkezik az Antenna Hungária Zrt.-ben.)

A 4iG a következő feladatnak az együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználását tekinti. A 4iG fő tulajdonosa Mészáros Lőrinc korábbi üzlettársa, Jászai Gellért, aki közölte, hogy keresik az újabb akvizíciós lehetőségeket is. „Már 2022-ben egységes márkanév alatt és új stratégiával szeretnénk megjelenni távközlési szolgáltatásainkkal a B2C szegmensben, nemcsak itthon, hanem a nyugat-balkáni régióban is” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A 4iG részvényei hétfőn 805 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 588 és 1134 forint között változott. Az informatikai és telekomunikációs szolgáltató 2021-ben 93,65 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el, ami 63 százalékos bővülés a 2020-ashoz képest. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) értéke 140 százalékkal lett magasabb éves összevetésben 2021-ben, meghaladva a 12,09 milliárd forintot.

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás

A 4iG igazán lendületes növekedése 2021 novemberében kezdődött, a cég ekkor vette meg a magyarországi Digi Távközlési Szolgáltató Kft.-t, a Hungaro DigiTel többségét, és tulajdont szerzett egy drónfejlesztő cégben is. Decemberben megvásárolta a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) százszázalékos részvénycsomagját, és ajánlatot tett az izraeli Space-Communications Ltd. (Spacecom) űripari részvényeinek 51 százalékának megszerzésére is – igaz ez utóbbi üzlet máig nem jött össze, mivel a Pegasus-botrány miatt az izraeli kormányzat aggályosnak találta az Amos távközlési műholdakat üzemeltető cég többségi magyar tulajdonba adását.

A nemzeti távközlési mamutcég létrehozását idén külön kormányrendelettel tették lehetővé, „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak" minősítve azt, hogy a 4iG megvásárolhassa az Antenna Hungáriát. A lépést az váltotta ki, hogy Hadházy Ákos és Donáth Anna momentumos EP-képviselő 2022. januárban feljelentette a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt. Hadházy és Donáth szerint a cég további terjeszkedése azt jelentené, hogy „Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része”. Az esetleges EU-s jogvita megakadályozása érdekében hozta meg a rendeletet a kormány. A 2022 februárjában hozott kormányrendelet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatta az ügyet, a folyamatot esetleges versenytárs nem támadhatta meg. 

A 4iG-ről 2022 márciusában derült ki, hogy egy számlagyáros céggel álltak kapcsolatban, tavaly júniusban még házkutatást is tartottak a NAV nyomozói a cégnél, több száz oldalnyi szerződést és számlát lefoglalva. A gyanú szerint a 4iG a számlagyár négy vállalkozásától fogadott be számlát 190 millió forint értékben. Ennél jóval többről, 1,3 milliárd forintról kapott számlát két akkori állami cég – az Antenna Hungária és a Hungaro DigiTel – szintén a számlagyár cégeitől. Azóta ezt a két céget eladta az állam – a 4iG-nek. Az ügyben folytatott NAV-vizsgálatot leállíthatták.


Nyitókép: Róka László/MTVA bizományosi

#Gazdaság#4ig#antenna hungária zrt.#nemzeti távközlési csoport

Címlapról ajánljuk